Az ukránok egyik legnagyobb támogatója is már a békét követeli Zelenszkijtől

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.21., tank
Páncélozott katonai jármű Kosztjantyinivkában
Vágólapra másolva!
A Spiegel zárt ajtók mögötti tárgyalásról adott hírt, az érintettek azonban tagadnak. A Mandiner összeszedte, hogy mit tudni jelenleg a Spiegel-botrányról.
Vágólapra másolva!

Ukrajna németországi nagykövete szombaton visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Berlin zárt ajtók mögött nyomást gyakorol Kijevre, hogy kössön békemegállapodást Oroszországgal – írta meg szombati cikkében a Politico.

Előzmények

A lap szerint a találgatásokat a Der Spiegel pénteki beszámolója fűtötte, amely szerint a washingtoni német nagykövetségen október végén rendezett „titkos orosz vacsorán" Olaf Scholz német kancellár legközelebbi munkatársa, Wolfgang Schmidt állítólag „euforikusan méltatta" Samuel Charap amerikai agytröszt azon javaslatát, amely szerint az ukrajnai háborút a Moszkvával kikényszerített tárgyalásos egyezség révén fejezzék be.

A Politico szerint azonban Oleksii Makeiev, Ukrajna berlini nagykövete az RRB német közszolgálati műsorszolgáltatónak adott podcast-interjújában tagadta, hogy a német kormány kényszerítette volna Kijevet, hogy fogadja el az Oroszországgal folytatott béketárgyalások lehetőségét, amelyek Ukrajna területeinek visszafordíthatatlan elvesztéséhez vezethetnek.

A nyomás szintén nem zárt ajtók mögött történt – tette hozzá Makeiev, aki szerint Berlin nem erőlteti a tárgyalásos egyezséget.

Páncélozott katonai jármű Kosztjantyinivkában. Forrás: AFP/Getty Images/2023 Anadolu/Marek M. Berezowski

Érdekesség, hogy a brüsszeli lap szerint a német kancellária egyik tisztviselője a Politicónak elmondta, hogy

Schmidt visszautasítja a Spiegel-jelentés „alaptalan állításait".