Szerb elnök: Pásztor István neve a szerb tankönyvekben is fennmarad

PÁSZTOR István; VUCIC, Aleksandar
Szabadka, 2023. november 4. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én. Balra Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b2). Pásztor István 67 éves korában, október 30-án hunyt el. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében.
Vágólapra másolva!

Aleksandar Vucic és Orbán Viktor miniszterelnök közösen búcsúzott Pásztor Istvántól, akinek a vezetésével a VMSZ a magyar és a szerb kormány stratégiai partnerévé vált.

A szerb államfő hozzátette: Pásztor Istvánnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Szerb Haladó Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, és összehozta a szerb vezetést Orbán Viktorral. Pásztor István mindig a megbékélésen dolgozott, mindig védte a magyar, de a szerb érdekeket is, és kompromisszumkésznek is mutatkozott, mert tudta, hogy megegyezés nélkül nincs előrelépés - húzta alá.

A szerb köztársasági elnök szerint Pásztor István "az egyik legfontosabb emberré vált a szerbiai politikai színtéren", aki nélkül nem lehetett elképzelni a stabil és közeli kapcsolatokat a szerbek és a magyarok között.

Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy amikor választások környékén beszélgetett Pásztor Istvánnal, soha nem érték meglepetések, a VMSZ elnöke ugyanis nem élt politikai trükkökkel, nem érdekelték a politikai játszmák, az érdekelte, hogy a magyarlakta települések hogyan fejlődhetnek, és hogyan lehet több munkahelyet, több befektetést létrehozni.

Aleksandar Vucic szerint most a szerbek és a magyarok ugyanazt érzik, hiszen egy olyan ember távozott, aki összekötötte a két népet. Felidézte, hogy két héttel Pásztor István halála előtt meglátogatta őt a kórházban, és akkor még erősnek tűnt, és a közös tervekről beszéltek.

- tette hozzá.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kelemen Hunor szerint "Pásztor István a szó legnemesebb értelmében elöljáró volt", tekintélyét az adta, hogy mindig az igazságosság alapján döntött, mindig a közösségi érdek vezérelte, mindig a magyar nemzet iránti hűség volt az iránytűje, a közösségért végzett munkája eredményes volt, és ez bármikor hivatkozási pontként szolgált.

"Ebből állt össze az az erős személyiség, aki évtizedeken keresztül határozottan, erélyesen, de igazságosan vezette a vajdasági magyarokat" - tette hozzá, majd úgy folytatta: "számára politikai és erkölcsi parancs volt, hogy meg kell békélni a többségi nemzettel, és ezt nem lehet másképpen tenni, csak úgy, hogy az ember a múltat ugyan nem felejti el, de mindig a jövőt fürkészi".

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (k) beszédet mond. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az RMDSZ elnöke szerint Pásztor István tudta azt, amit csak az igazán nagy államférfiak tudnak:

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke a párt nevében szólt a gyászolókhoz.

Emlékeztetett arra, hogy Pásztor István 16 éven át vezette a Vajdasági Magyar Szövetséget, és ezt saját maga a legnagyobb kegynek nevezte, amely egy kisebbségi, vajdasági magyar politikust érhet.

"Időt, energiát, önmagát nem sajnálva, alázattal szolgálta közösségét. Nincs az a közösség, ahol ne járt volna, mindenhol személyesen ismerte az embereket, szeretettel várták és ő örömmel ment. (.) Nem ismert veszett ügyet, mindig a megoldásokat kereste" - húzta alá.

Politikai szerepvállalásáról szólva Juhász Bálint rámutatott, "hatalmas bátorság kellett ahhoz, hogy 2007-ben átvegye a mélyponton és lejtmenetben lévő Vajdasági Magyar Szövetséget, rengeteg bizonytalansággal és sok kockázattal nézett szembe".

"Kitartó munkával egybekovácsolta nemcsak a pártot, hanem az egész vajdasági magyar közösséget, amelyért a szó szoros értelmében utolsó napjáig harcolt. Az életét adta a közösségért" - tette hozzá.

Juhász Bálint hangsúlyozta:

a határon túli magyar vezetők közül elsőként Pásztor István értette meg azt, hogy a közösség érdekét az szolgálja, ha egyszerre alakít ki jó kapcsolatot az anyaországgal és azzal az országgal, ahol él. Szerbia és Magyarország vezetőivel együtt teremtette meg a magyar-szerb történelmi megbékélést.

Pásztor Istvánt katolikus szertartás szerint temették el a szabadkai Bajai úti temetőben. A vajdasági magyar politikust több ezren, szerbiai és magyarországi politikusok, közéleti szereplők és magánemberek, a VMSZ tagjai és szimpatizánsai, valamint a családtagok kísérték utolsó útjára a szabadkai Bajai úti temetőben.

Szombat délelőtt Újvidéken, a vajdasági Tartományi Képviselőházban tartottak gyászülést Pásztor István emlékére. Pásztor István volt a vajdasági képviselőház 31. elnöke, három mandátumban töltötte be ezt a tisztséget, ezzel ő lett az eddigi leghosszabb ideig tisztségben lévő házelnök.