Közel a világháború, váratlan és veszélyes katonai lépést tett az Egyesült Államok

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.24., Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut November, 2023,2023,artillery position,as Russia-Ukraine war con Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 23: A Ukrainian soldier of the 80th brigade fires artillery as Russia-Ukraine war continues in the direction of Bakhmut, Ukraine on November 23, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Amerikai hadihajó érkezett szombaton a Dél-kínai-tengernek arra a részére, amit Kína a sajátjának tart. A hírt az Egyesült Államok hetedik flottájának parancsnoksága jelentette be, hozzátéve, hogy a műveletet a hajózási szabadság jegyében hajtották végre.
Vágólapra másolva!

A USS Hopper nevű romboló a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében járt. A flotta közleménye szerint a művelettel arra akarták felhívni a figyelmet,

hogy a nemzetközi jog szerint a térségben engedélyezett a szabad tengeri közlekedés,

amelyet szerintük Kína próbál korlátozni. A szabad áthaladáshoz pedig bármely ország hajójának, még egy hadihajónak is joga van, hozzátéve,

hogy az áthaladás engedélyhez kötése - melyhez a három állam hadihajók esetében ragaszkodik - ellenkezik a nemzetközi joggal.

Ezzel szemben a kínai hadsereg törvénytelennek nevezte a romboló "behatolását a kínai vizekre".

a USS Hopper Forrás: wikipedia.org - fleet Combat Camera Pacific/Public Domain/Petty Officer 1St Class Charles White

Az ázsiai nagyhatalom a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengernek szinte minden kilométerét a magáénak tartja.

Ezt mutatja az is, hogy több, hadi célokra kiépített szigetet létrehozott már a területen. Ugyanakkor a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeire a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is a sajátjaként gondol. Kína azzal érvel, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Egyébként a térségbe nem először érkezett amerikai hadihajó. A hetedik flotta korábban "rutinműveletet hajtott végre" itt, arra hivatkozva, hogy Washington "továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy minden légi és vízi úton jelen legyen, ahol a nemzetközi jog ezt megengedi".