A háború nagyobb veszélyt jelent Európára, mint Izraelre

Izrael, Gáza, Hamász, légitámadás, Gázai övezet, palesztin
Gáza, 2023. október 20. Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet dél részén 2023. október 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Tamir Wertzberger, a Likud izraeli kormánypárt nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora újabb interjút adott a Tűzfalcsoportnak. Ezúttal az elmúlt hetekben kirobbant izraeli-gázai konfliktussal kapcsolatban kérdezték.
Vágólapra másolva!

Hogyan összegezné az Izrael és a Hamász közötti közelmúltbeli eseményeket és feszültségeket? Elmondaná, hogy ezek hogyan befolyásolták az izraeli polgárok életét?

Október 7-én kora reggel a Hamász az emberiség történetének egyik legbrutálisabb és legborzalmasabb terrortámadását követte el, amikor

terroristák ezrei lépték át a határt Izrael felé, és a közeli városokban mészárlásba kezdtek izraeli állampolgárok ellen, csecsemőket, nőket és időseket mészároltak le, csecsemőket fejeztek le, és élve égettek el embereket.

Egyelőre több mint 1300 izraelinél tartunk, akik életüket vesztették ebben a támadásban, és a népességet nézve az egy főre jutó áldozatok számát tekintve ez a modern történelem legsúlyosabb terrortámadása.

Nagyobb még a 9/11-esnél is.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen esemény nagyon mélyen érinti az izraeli társadalmat. Sok izraelit behívtak tartalékosnak a hadseregbe, és sokan mások most óvóhelyeken élnek. A mély szomorúság mellett az emberek úgy érzik, hogy a hadsereg összeomlott, és bármi megtörténhet.

Mi az Ön véleménye a konfliktus okairól, és mit gondol, hogyan lehet ezeket megoldani?

Úgy gondolom, hogy ma már sokkal világosabb, hogy ennek a konfliktusnak semmi köze a területhez vagy a politikához.

Vagy, ha a nagyobb képet akarjuk nézni - civilizációs háború. Nincs különbség az ártatlan izraelieket meggyilkoló muszlimok és az ártatlan európaiakat Brüsszelben meggyilkoló muszlimok között. Ebből a nézőpontból megérthetitek, hogy nincs megoldás. Nem tudsz megállapodást elérni olyan emberekkel, akik meg akarnak ölni téged.

Az egyetlen megoldás a visszavágás és a győzelem.

Egyes nemzetközi szervezetek és kormányok bírálták Izrael válaszlépéseit a Hamász támadásaira, azt állítva, hogy azok aránytalanok. Hogyan reagál ezekre a vádakra?

Ezek az emberek vagy vakok, vagy antiszemiták. Antonio Lopez európai parlamenti képviselő igazat mondott a legutóbbi strasbourgi vita során. Azt mondta, hogy a szavazás a határozatról (a gázai háborúról) egy dologról szól: ki támogatja a terror, és ki ellenzi.

A jó és a rossz oldal közötti választás soha nem volt ilyen egyértelmű, és a történelem emlékezni fog mindenki döntésére.

Mit gondol a regionális és nemzetközi szereplők közvetítő vagy befolyásoló szerepéről a konfliktusban, mint például Egyiptom, az Egyesült Államok vagy az ENSZ? Nem érzi úgy, mintha például az ENSZ oldalt választott volna?

Közel 100 évig az Egyesült Államokra a szabad világ erkölcsi iránytűjeként tekintettek. Amikor azt látjuk, hogy az amerikai demokrata elnök ilyen egyértelműen, feltétel nélkül és nyilvánosan állást foglal Izrael mellett, az sok kérdést vet fel azokkal kapcsolatban, akik nem követték ezt az iránymuttatást, mint például az ENSZ.

Ami a regionális szereplőket illeti - ők mindig is eszköznek tekintették a palesztinokat, hogy Izraelt támadják. Az arabok érdeke az úgynevezett "palesztin probléma" fenntartása.

Nem rémiszti meg, mikor azt látja, hogy a nyugati országokban nagy palesztinpárti gyűlések és tüntetések vannak? És hogy mindezt tetézzük, Németországban is vannak antiszemita akciók.

Európának meg kell értenie valamit - akik ma az izraeliek elleni mészárlást támogatják, holnap az európaiak ellen fognak mészárlást elkövetni. Ennek inkább az európaiakat kellene megijesztenie, mert ez az Önök otthonában történik. Nézzék meg, mivel néz szembe most Izrael a hírszerzés kudarca miatt –

nagy a baj, ha nem értik, hogy ki az ellenségük és mire képes.

Európának meg kell értenie és fel kell ismernie, hogy ez nagyobb veszélyt jelent Európára, mint Izraelre. A legutóbbi brüsszeli támadás nagyon erős vörös riasztás.

Véleménye szerint melyek a legfőbb akadályai az Izrael és Gáza közötti tartós békének, és milyen lépéseket lehetne tenni ezek leküzdésére?

Gázában nem lesz béke. Akadályok? Nos, akadálynak tekinthetjük a Hamász Izrael elpusztítására irányuló szándékát... Úgy gondolom, hogy először is nekünk meg kell határoznunk Gázát. Amikor azt mondom, hogy "mi", akkor Izraelre és a nemzetközi közösségre gondolok. Egyrészt nem kezeljük őket független hatóságként, másrészt viszont elkülönítjük Gázát és a Hamászt Ciszjordániától és a Palesztin Hatóságtól.

Tehát mindenekelőtt meg kell határoznunk, hogy mi Gáza, és kihez tartozik, aztán eldönthetjük, hogyan és kikkel kell kezelnünk a helyzetet.

Mit szeretne üzenni a nemzetközi közösségnek a kialakult helyzetről és a Hamásszal fennálló konfliktusról?

Három üzenetem van. Először is, hagyjanak minket győzni! Ne állítsanak meg minket!

Izraelnek, és csakis Izraelnek kell eldöntenie, hogy mikor hagyja abba ezt a háborút,

miután gondoskodtunk arról, hogy polgáraink biztonságban visszatérhessenek otthonaikba. Másodszor, ne finanszírozzák tovább a terrort! A nemzetközi közösség milliárdokat költ a palesztinokra. Ennek nagy része közvetlenül és közvetve is a terrorra megy. A Palesztin Hatóság börtönben lévő terroristáknak és a terroristák családjainak fizetéseket ad, az UNRWA tankönyvei pedig tele vannak antiszemita tartalommal és erőszakra és terrorra való buzdítással. Ráadásul a Hamász a Gázai övezetben az UNRWA létesítményeit használja terrortevékenységre, rakéták kilövésére és tárolására. Harmadszor: harcoljanak az antiszemitizmus és a terrorizmuspárti megnyilvánulások ellen országaikban. Ez nem csak a zsidókra, hanem minden állampolgárukra nézve fenyegetést jelenthet.

Tekintettel arra, hogy a régióban hosszú időre visszanyúlnak a konfliktusok, Ön szerint hogyan jöhetne létre egy fenntartható és békés jövő?

A békének, a valódi békének mindkét fél őszinte akaratából kell fakadnia.

Ehhez a palesztinoknak fel kell hagyniuk az erőszakkal és a terrorral, és el kell ismerniük Izrael létjogosultságát.

Az oktatás a kulcs. A béke akkor fog eljönni, amikor a palesztinok a békére, és nem a terrorra és az antiszemitizmusra fogják tanítani a gyerekeiket.