Nagy a baj Tajvanon a Koinu tájfun miatt

Tajvan tájfun
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy a Koinu tájfun közelít Tajvan felé, ezért a hatóságok munkaszüneteket és iskolák bezárását rendelték el, valamint több mint 100 légijáratokat töröltek. 
Vágólapra másolva!

A tájfun heves esőzéssel és erős széllökésekkel érte el csütörtökön Tajvan délkeleti részét, a viharban 190 ember sérült meg, de halálos áldozatot egyelőre nem követelt. Az ítéletidő miatt azonban több millióan nem tudtak munkába vagy iskolába menni - közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

A tajvani hatóságok a vihar idejére több városban munkaszünetet és az iskolák bezárását rendelték el, így több millióan estek ki a munkából az óránként akár 250 kilométeres széllökéseket is okozó tájfun miatt.

Tajpejt, a fővárost, amely a sziget pénzügyi központja is egyben, nem érinti a vihar.

A tajvani tűzoltóság 190 sérültről számolt be, de halálos áldozatokat nem követelt a vihar, az épületekben pedig csak kisebb károk keletkeztek.

A 4-es kategóriájú Koinu tájfun - amely japánul kiskutyát jelent - a Hengcsun-félszigetnél csapott le Tajvanra.

Az előrejelzések szerint a Tajvani-szoros felé haladva gyengülni kezdett és a dél-kínai Kuangtung és Fucsien tartomány felé halad, majd Hongkong felé veszi az irányt, ahol már trópusi viharrá szelídül.

A heves esők földcsuszamlásokat és árvizeket okozhatnak a hegyekben, ezért a parkokat és az erdei pihenőhelyeket is lezárták.

Az embereket felszólították, hogy maradjanak távol a partoktól, mert akár hét méter magas hullámokat is korbácsolhat a tájfun.

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint szinte az összes belföldi és 42 nemzetközi repülőjáratot töröltek, illetve a kompközlekedés is szünetel.

Tajvant és Kína déli részét hetek óta sújtják a szélsőséges időjárási jelenségek, szeptember elején a Haikui tájfun Tajvan délkeleti részét bénította meg, sokan megsérültek, mintegy nyolcezer embert evakuáltak, és legalább 226 ezer háztartás maradt ideiglenesen áramszolgáltatás nélkül.