Riadókészültség Tajvanon a közelgő tájfun miatt

Tajpej, 2023. október 4.
Esernyővel közlekedő nő a szakadó esőben Tajpejben 2023. október 4-én. Heves esőkkel és erős szelekkel közelít a Koinu tájfun Tajvan felé, ezért a hatóságok munkaszüneteket és iskolák bezárását rendelték el, valamint több mint 100
Tajpej, 2023. október 4. Esernyővel közlekedő nő a szakadó esőben Tajpejben 2023. október 4-én. Heves esőkkel és erős szelekkel közelít a Koinu tájfun Tajvan felé, ezért a hatóságok munkaszüneteket és iskolák bezárását rendelték el, valamint több mint 100 légijáratokat töröltek. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Heves esőkkel és erős szelekkel közelít a Koinu tájfun Tajvan felé, ezért a hatóságok munkaszüneteket és iskolák bezárását rendelték el, valamint több mint 100 légijáratokat töröltek.
Vágólapra másolva!

A tajvani katasztrófavédelem szerint a várhatóan 3-as erősségű, 250 kilométer széles sávban haladó tájfun a sziget délkeleti részén ér partot csütörtökön.

Óránként akár 190 kilométeres széllökéseket is hoz magával.

Esernyővel közlekedő nő a szakadó esőben Tajpejben 2023. október 4-én. Forrás: MTI/AP/Csiang Jing-Jing

Több városban munkaszünetet és az iskolák bezárását rendelték el szerdától.

A heves esők földcsuszamlásokat és árvizeket okozhatnak a hegyekben, ezért a parkokat és az erdei pihenőhelyeket is lezárják.

Az embereket felszólították, hogy maradjanak távol a partoktól, mert akár hét méter magas hullámokat is korbácsolhat a tájfun.

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint 87 belföldi és 25 nemzetközi repülőjáratot töröltek.

Szakértők szerint a tájfun Tajvan után a dél-kínai Kuangtung és Fucsien tartományok felé halad, majd Hongkong felé veszi az irányt, ahol már egy trópusi viharrá szelídül.

Tajpej, 2023. október 4. Heves esőkkel és erős szelekkel közelít a Koinu tájfun Tajvan felé, ezért a hatóságok munkaszüneteket és iskolák bezárását rendelték el. Forrás: MTI/AP/Csiang Jing-Jing

Tajvan és Kína déli részét hetek óta sújtják a szélsőséges időjárási jelenségek.

Szeptember elején a Haikui tájfun Tajvan délkeleti részét bénította meg, sokan megsérültek, mintegy nyolcezer embert evakuáltak, és legalább 226 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.