Több tucatnyi katonát mészároltak le Nigerben

Afrika terrorizmus Száhel, Mali-i katonák, Burkina Faso, anti-terrorista mozgalom, kiképzés
Malian soldiers take part in training at the Kamboinsé general Bila Zagre military camp near Ouagadougo in Burkina Faso during a military anti-terrorism exercise with US Army instructors on April 12, 2018. - Some 1,500 African, American and European troops began manuevers in Burkina Faso, western and northern Niger to exercise against the terrorist threats hovering over these regions. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Huszonkilenc katona halt meg egy nyugat-nigeri támadásban, ez volt az eddigi legtöbb áldozatot követelő eset azóta, hogy a hadsereg július végén átvette a hatalmat az országban, ahol rendszeressé váltak a dzsihadista szélsőségesek támadásai - közölte a helyi védelmi minisztérium hétfő este.
Vágólapra másolva!

"A biztonsági erők egy különítménye volt a célpontja egy összetett támadásnak Tabatol településtől északnyugatra, amelyet több mint száz terrorista követett el házilagos robbanószerkezetekkel, valamint pokolgépekkel megrakott járművekkel" - derült ki a helyi tévében ismertetett közleményből.

A támadásban az előzetes adatok szerint

29 katona meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült

- írták a tájékoztatásban, amely szerint "több tucat terroristát" megöltek.

Az eset a mali határ közelében történt, a "Nagy-Szaharai Iszlám Állam" (EIGS) terrorista szervezet által jelentett fenyegetés semlegesítésére irányuló műveletek során. Ez a legsúlyosabb mértékű veszteség azóta, hogy a hadsereg július 26-án államcsínnyel hatalomra került, amelyet részben a romló biztonsági helyzettel indokolt.

Augusztus közepén legalább 17 nigériai katona meghalt és 20 megsebesült feltételezett dzsihadisták támadásában a Niger és Burkina Faso közötti határ közelében. A Niger, Burkina Faso és Mali közötti "három határ" néven ismert terület. Ez az al-Kaida terrorszervezethez és az EIGS-hez kötődő szaheli dzsihadisták menedéke.

Címlapi képünk illusztráció!