Lebukott a Soros-hazugság: Brüsszelen keresztül fizetnek

Soros György
LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 12: George Soros, Founder and Chairman of the Open Society Foundations, speaks to the media during the launch of his latest book 'The Tragedy of the European Union' at the European Council on Foreign Relations in London, the capital of United Kingdom on March 12, 2014. Yunus Kaymaz - Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A dollármédia a Soros-birodalom átszervezéséről szóló cikkekkel el akarta terelni a figyelmet arról, hogy az Európai Unió minden korábbinál nagyobb összegekkel finanszírozza a Soros György személyéhez köthető projekteket. Vagyis egyszerűen Brüsszel adja majd a pénzt Sorosék helyett és nevében - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A dollármédia csupán azt a parancsot követi, amit Soros kiadott számukra, megpróbálják áthelyezni a hangsúlyt Brüsszel és a Soros-birodalom egyre erősebb összefonódásáról az átszervezésre. A Soros-birodalom legújabb tervének része, hogy a jövőben elsősorban a közép-kelet-európai térségre fókuszálnak, itt próbálják meg kormányra juttatni a baloldali erőket.
Vágólapra másolva!

Miközben a baloldali sajtó azt kürtölte szét a nyilvánosságban az utóbbi hetekben, hogy a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) kivonulnak Európából és jórészt beszüntetik a tevékenységüket a kontinensen, valójában egy olyan átszervezésről van szó, amellyel a globális progresszív hálózatok maximálni igyekeznek a befolyásgyakorlásukat a régiónk országaiban is - írja a Magyar Nemzet!

Hazugságok a Soros-birodalom kivonulásáról

A hazai baloldali sajtó hetek óta azt a képet igyekezett kialakítani a közvéleményben, hogy a Soros-hálózat lehúzza a rolót Európában. Ilyen elterelő címekkel írt a témáról egyebek mellett a Népszava, a Klubrádió vagy az Alfahír. Az ellenzéki lapok az OSF állítólagos kivonulása mellett a „leépítések" és a „források megvonása" miatt panaszkodó munkatársakról írtak, amiből úgy tűnhet, hogy az alapítványbirodalom jórészt felhagy a politikai ambícióival.

A 444.hu arról értekezett, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok irodáiban Európa-szerte megdöbbenést keltett a leépítés. Utóbbi keretében a portál szerint kipróbált, tapasztalt munkatársakat is elbocsátanak, ami rontja a hálózat hatékonyságát. A portál azt a látszatot is igyekezett kelteni, hogy hazánkban kiemelten csökkenti a tevékenységét az OSF, mivel „Alex Sorost nem fűzi olyan szoros érzelmi kötelék Magyarországhoz, mint az apját".

Azt ugyanakkor a 444.hu is megemlítette, hogy Soros György 2017-ben 18 milliárd dollárt adományozott alapítványainak, vagyis többet, mint amennyit előtte 1984 óta összesen.

– Mivel Soros évtizedes adakozása nem talált számottevő követőre, a várható kivonulás fájdalmas lehet – írta a HVG. A hálózat dolgozóinak állítólagos agóniája kapcsán úgy fogalmaztak: a Soros-pénzek pótlásán dolgozó szervezetek munkatársai egyelőre csak remélik, hogy a mostani médiavisszhang hatására a részletek kidolgozásakor az OSF-nél figyelembe veszik az adott régiók igényeit.

Hamis dicshimnuszok Sorosról

Figyelemre méltó, hogy egyikük sem tért ki arra, Soros miként próbált beavatkozni Magyarország belügyeibe, hogyan akarta megbuktatni a magyar kormányt és miért támogatott kormányellenes (ál)civil szervezeteket. Erről ugyancsak hallgatott Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke, aki a HVG-n megköszönte az alapítvány tevékenységét annak „kivonulása" alkalmából: „Soros alapítványa, ahol tudott, segített, sokszor állami közfeladatokat váltva ki. A felsorolhatatlan mennyiségű példából csak véletlenszerűen néhány: támogatást kapott a Debreceni Református Kollégium Kántusa, a Magyar Országos Levéltár, a Vigilia szerkesztősége, Orbán Viktor, a Mozgássérültek Állami Intézete, a magyarországi Hospice Program. Mindezekért köszönet és hála jár."

Soros György Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Yunus Kaymaz

Érdekesség, hogy az OSF „távozása" kapcsán a G7 bagatellizálni igyekezett azt az évi 2-3 milliárd forintot, amellyel az alapítványok a magyarországi programokat pénzelték; megemlítették, hogy még olyan kevésbé ismert szervezetek is egyenként 2-2,3 millió dollárnyi támogatásban részesültek öt év alatt, mint az Emberség Erejével Alapítvány, az Alternatív Közösségek Egyesülete vagy a Civil Kollégium Alapítvány.

Alex Soros cáfol

A teljes kivonulásról szóló híreszteléseket azonban maga Alex Soros cáfolta a napokban a Politico nevű lapban közölt véleménycikkében.

Soros György fia szerint az átalakítás a hangsúlyok áthelyezését jelenti, s Kelet-Európában például még fokozni is tervezik a tevékenységüket. Számos program folytatása mellett a részben Budapesten működő CEU-t is támogatni fogják.

A kontinens helyzetét értékelve kifejtette, hogy alapítványuknak változtatnia kell, csakúgy, ahogy a berlini fal leomlása után, amikor erőfeszítéseik középpontjában a közép- és kelet-európai országok uniós csatlakozása állt; és ahogy a 2008-as gazdasági válságot követően, amikor először fokozták munkájukat Brüsszelben és Nyugat-Európában. Mindebből világossá válik, hogy a közép-kelet-európai térségnek, benne hazánkkal, továbbra is stratégiai jelentőséget tulajdonítanak Sorosék.

Alex Soros és Soros György Forrás: Alex Soros X (Twitter)

A spekuláns zsebében az uniós elit

Az új finanszírozási csatornák kialakításán éveken keresztül ügyködött a Soros-hálózat, s a CERV is részben az amerikai üzletember lobbijának eredményeként jöhetett létre. Korábban a Magyar Nemzet cikksorozatban mutatta be, hogy rendre megjelennek a brüsszeli pénzek a Soros-szervezeteknél, különböző pályázati források formájában. (https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/04/washington-es-brusszel-kiegesziti-a-soros-tamogatasokat)

Soros György 2017-ben személyesen tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság akkori elnökével, és a 444.hu értesülése szerint Michael Roth, a Merkel-kormány európai ügyekért felelős államtitkára is segített egyengetni a kapcsolatot. Az már évekkel ezelőtt kiderült, hogy gyakorlatilag Soros zsebében van az uniós bürokrácia. A DC Leaks nevű szivárogtató portál 2016 augusztusában publikált az OSF belső adatbázisából származó mintegy 2500 dokumentumot, ezek között volt a "Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019" című kiadvány is.

A lista szerint Soros György akkor 226 politikusnál bírt valamilyen befolyással az összesen 751 képviselőből álló EP-ben. Ezzel a létszámmal Sorosé volt a legnagyobb „frakció" az uniós testületben.

Mindez a jelenre vetítve azt is jelenti, hogy Soros közvetlen finanszírozás nélkül is érvényesítheti az érdekeit Európában, hiszen az uniós pénzforrásokról a megbízható szövetségesei döntenek, akik bőkezűen osztják az eurókat a nyílt társadalom szellemiségét valló ngo-knak és sajtóorgánumoknak.

Brüsszelből ömlik a pénz a Soros-hálózathoz

Tehát csupán súlypontáthelyezésről beszélhetünk, illetve a finanszírozásban lesz változás, az Unió az eddigieknél is erőteljesebben támogatja majd a Soros-hálózat céljait.

A korábban az OSF által finanszírozott soft-power projektek pénzelését az Európai Bizottság veszi át. A testület által nemrégiben létrehozott Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV) nevű alapnál a nemzeti kormányok megkerülésével pályázhatnak támogatásokért a „civilek", hat éven keresztül. A program teljes kerete a 2021-2027-es költségvetési időszakra másfél milliárd euró, amiből a következő két évben csak az uniós értékek védelmének jelszava alatt 50 millió eurót, vagyis 20 milliárd forintot juttatnak az egyes tagállamok NGO-ihoz. Az Ökotárs Alapítvány például 3,4 millió euró, vagyis 1,4 milliárd forint felett rendelkezhet.

A Political Capital és a 444.hu kiadója, a Magyar Jeti Zrt. közös, Lakmusz nevű projektjét is elképesztő összegekkel finanszírozza Brüsszel. Amint a Tűzfalcsoport kiderítette, a „tényellenőrző" – valójában cenzorálási funkciókat ellátó – központ 2025-ig tartó szerződést kapott az Európai Bizottságtól, több százezer euró értékben. A félmilliárd forintot is meghaladó összegről szóló kontraktus kedvezményezettjei között megtalálható a Soros-pénzekből a korábbiakban ugyancsak részesített Mérték Médiaelemző Műhely, valamint az IDEA Alapítvány is.

A Magyar Nemzet cikke itt olvasható.