Kulcskérdés, hány felvidéki magyar járul még este tízig az urnákhoz

Szlovákia, zászló
Északi szomszédunkban visszarendeződni látszik a normális élet - illusztráció
Vágólapra másolva!
Országosan magas a részvétel a szombati, előre hozott parlamenti választáson Szlovákiában, ezért kulcskérdés a választás kimenetele és a felvidéki magyar politizálás szempontjából, hogy hány felvidéki magyar adja még le a voksát urnazárásig - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A műsorba Dunaszerdahelyről bejelentkező Tárnok Balázs azt mondta, Szlovákiában sorsdöntő választás zajlik, amelyen akár az országos szintű etnikai alapú politizálás is múlhat.

Közölte: ahhoz, hogy biztosan legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, az kell, hogy minél több - lehetőleg minden szavazásra jogosult - felvidéki magyar vegyen részt a választáson, s adja le a szavazatát este tíz óráig.

Utalt arra, hogy az elmúlt hetekben Szlovákia történetének legagresszívebb kampánya zajlott le, ami magyar szempontból kedvezőtlen hatással járt: magas részvételt hozott.

Közölte: egyelőre a magyarok lakta vidékeken a részvétel ráadásul alacsonyabb az országos átlagnál. Ezért fontos, hogy az utolsó órákban minél több magyar menjen el voksolni, gondoskodjon így a magyar érdekek parlamenti képviseletéről - hangoztatta.

Tárnok Balázs elemzése szerint az egységes szlovákiai magyar párt, a Szövetség bejutásához legalább olyan - vagy magasabb - részvételi arány szükséges, mint az országos átlag.

Országosan magas a részvétel a szombati, előre hozott parlamenti választáson Szlovákiában. Forrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

Azt mondta, jelenleg megjósolhatatlan, melyik szlovák párt - a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) vagy Zuzana Caputová államfő korábbi pártja, a liberális Progresszív Szlovákia (PS) - végez az első helyen, de szinte biztosan komoly versenyfutás lesz e két párt között, míg harmadik erőként a korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini pártja, a szociáldemokrata Hang (Hlas-SD) jelenhet meg. Utóbbi "királycsináló" is lehet - fűzte hozzá.

Közölte: a választások előtt mintegy 25 százalékos volt a bizonytalanok aránya, a részvételi adatokból pedig az látszik, hogy jelentős részük döntött és elment szavazni. Rajtuk múlik, milyen kormánya lesz Szlovákiának - értékelt.

Azt mondta, sok múlik a három legerősebb párt támogatottságán és a bejutási küszöbön "táncoló" pártok eredményén a választás végkimenetelében.

Bartal Tímea pozsonyi tudósító a műsorban szintén Dunaszerdahelyről bejelentkezve közölte: bár hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra a részvételi adatokat, az újságírókhoz eljutott eddigi információk szerint a szlovákok lakta, illetve szlovák többségű területeken kifejezetten magas a részvétel, míg a magyar járásokban alacsonyabb - eddig nagyjából csak 40 százalék körüli.

Hozzátette: Dunaszerdahely és Komárom környékén valószínűsíthetően sok magyar még nem szavazott.

Azt mondta, az országosan várható magas részvétel azt is jelentheti, hogy akár 160 ezer szlovákiai magyarnál is többnek kellene leadnia a voksát a magyar párt parlamentbe jutásához.

Éppen ezért a következő órákban a magyar érdekképviselet érdekében sok magyarnak kellene elindulnia a szavazóhelyiségek felé.

Bartal Tímea közölte: két szavazókörben rendkívüli események miatt meg kellett szakítani szavazást, ezért ezeken a helyszíneken csak éjjel háromnegyed tízkor zárnak. Ez azt is jelenti, hogy 22:45-ig semmilyen részeredmény nem várható, az előzetes végeredmény pedig várhatóan éjfél után derül csak ki - fűzte hozzá.