A rettegett Észak-Koreával köthet szoros szövetséget Putyin - videó

Horizontal POLITICS DIPLOMACY RELATION NORTH KOREA-RUSSIA
(FILES) Russian President Vladimir Putin welcomes North Korean leader Kim Jong Un prior to their talks at the Far Eastern Federal University campus on Russky island in the far-eastern Russian port of Vladivostok on April 25, 2019. North Korea's leader Kim Jong Un departed Pyongyang on September 12, 2023 on a train to Russia where he is due to hold a rare meeting with President Vladimir Putin, state media reported early September 12, 2023. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt szállító páncélvonat átlépett orosz területre a Vlagyimir Putyin elnökkel tartandó csúcstalálkozó előtt kedden – erősítette meg Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára. Oroszország és Észak-Korea együttműködése az ukrajnai háború kitörése után erősödött fel, várhatóan most fegyverek vásárlásáról is megállapodhatnak, de szóba kerülhet egy orosz humanitárius segítségnyújtás az ázsiai országban. A nyugati hatalmakat nagyon aggasztja a két ország közeledése, a Koreai-félszigeten is egyre puskaporosabb a levegő: az északiak újabb rakétakísérletet hajtottak végre, miközben a déliek az amerikaiakkal közösen hadgyakorlatoznak.  
Vágólapra másolva!

Várhatóan kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun csúcstalákozót tart, ahol még szorosabbra fonhatják a két ország közötti kapcsolatokat. Korábban a Kyodo hírügynökség helyi orosz forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Kim vonata a tengerpart mentén észak felé tart, miután megállt az észak-koreai-orosz határon lévő Haszan vasútállomáson. Később a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy átkelt a Razdolnaja folyón, nem messze Vlagyivosztoktól.

A felek egyelőre nem hozták nyilvánosságra, melyik városban kerül sor a találkozóra, korábbi feltételezések szerint Vlagyivosztok lehet a célpont. A Kim Dzsongunt szállító vonatot legutóbb az oroszországi Usszurijszk városnál látták, amely körülbelül 98 kilométerre fekszik Vlagyivosztoktól északra, így már az is felmerült, mégsem ebben a városban találkozik a két vezető.

Legutóbb 2019-ben találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Forrás: AFP/Alexander Zemlianichenko

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ismertette, a két vezető között négyszemközti tárgyalásokra is sor kerül, a tervek szerint nem fognak sajtótájékoztatót tartani. A keddi program munkavacsorával fog zárulni – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A tájékoztatás szerint Putyin és Kim Dzsongun megvitatják a két ország közötti bilaterális együttműködés kérdéseit, szót ejtenek a térség helyzetéről, továbbá a nemzetközi ügyekre is kitérnek majd. Peszkov hozzátette: természetesen szomszédokként országaink érzékeny területeken is folytatnak együttműködést, amelyek nem képezhetik a nyilvános közlemények és bejelentések tárgyát - írta a Magyar Nemzet.

A szóvivő szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreára kivetett szankciói is szóba kerülhetnek, amellyel kapcsolatban azt mondta: „az ENSZ Biztonsági Tanácsban végzett munkákkal kapcsolatos folyamatok vita tárgyává válnak. Szomszédként és partnerként összehangoljuk tevékenységünket Észak-Koreával. Természetesen, ha szükséges, készen állunk arra, hogy folytassuk a vitát erről a témáról, ha lesznek ilyen megbeszélések". Újságírói kérdésre válaszolva Peszkov elmondta, Moszkvát nem érdeklik Washington figyelmeztetései a phenjani fegyvereladások, valamint az Észak-Koreával folytatott tárgyalások kapcsán.

Így indult útnak Kim Dzsongun Forrás: AFP/Str

Washington nagyon ideges

Az Egyesült Államok ugyanis attól tart, Putyin fegyvereket vásárolhat a szomszédos országtól, amelyekkel az Ukrajnában harcoló orosz csapatok ellátását biztosítja. Észak-Korea „rendkívül nagy árat fog fizetni", ha fegyvereket biztosít Oroszország számára az ukrajnai háborúhoz – közölte pár nappal ezelőtt a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója. Jake Sullivan azokat a híreket kommentálta, amelyek szerint Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin még ebben a hónapban találkozhatnak Oroszországban, hogy megvitassák Phenjan milyen fegyverekkel tudja segíteni Moszkva „különleges katonai műveletét". A két fél közötti tárgyalások meglehetősen előrehaladottak, jegyezte meg a tanácsadó, hozzátéve, hogy az oroszországi fegyverszállításra irányuló lépés várhatóan „nem lesz jó hatással Észak-Koreára", amely „nagy árat fog fizetni" lépéséért.

– fogalmazott Jake Sullivan.

Nagyon nem tetszik Washingtonnak Oroszország és Észak-Korea közeledése Forrás: AFP/Alexey Nikolsky

Humanitárius segítségnyújtás?

A közelgő tárgyalásokon számos "kényes kérdés", valamint a kétoldalú gazdasági és kulturális együttműködés és a térség általános helyzete kerül majd a középpontba – mondta a Kreml szóvivője. A hónap elején a New York Times nyugati tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Kim további katonai együttműködésről akar tárgyalni orosz kollégájával.

Az észak-koreai vezető oroszországi látogatására a Koreai-félszigeten tapasztalható fokozott feszültségek közepette kerül sor, ahol Phenjan ismételten rakétakilövéseket hajtott végre, valamint dél-koreai és amerikai csapatok részvételével hadgyakorlatokat tartanak.

Már atom-tengeralattjárója is van Észak-Koreának

Időközben Észak-Korea bemutatta első, működőképes taktikai nukleáris támadó tengeralattjáróját, és ahhoz a flottához irányította, amely a Koreai-félsziget és Japán közötti szakaszon járőrözik. A 841-es számú tengeralattjáró egy észak-koreai történelmi személyről elnevezve a Kim Kunok hős nevet kapta és Phenjan állítása szerint atomfegyverek szállítására és indítására is alkalmas. A vízrebocsátási ünnepségen Kim Dzsongun észak-koreai vezető az ország egyik legfontosabb víz alatti támadó eszközének nevezte a tengeralattjárót, és sürgős feladatként jelölte ki a haditengerészet felszerelését további nukleáris fegyverekkel.

Már atom-tengeralattjárója is van Észak-Koreának Forrás: AFP/Str

Elemzők szerint a hajó egy módosított Romeo-osztályú szovjet tengeralattjárónak tűnik, amelyet Észak-Korea még a hetvenes években kaphatott Kínától. A szakértők a tengeralattjáró képei alapján úgy vélik, hogy a tíz kilövőnyílásos kialakítás arra utal, hogy ballisztikus rakétákkal van felfegyverezve. A szakértők szerint egyelőre még nem tudni, hogy Észak-Korea teljesen kifejlesztette-e már az ilyen rakétákhoz szükséges miniatürizált nukleáris robbanófejeket.

Az elszigetelt Észak-Korea 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre és az elmúlt években különböző rakétákat is tesztelt.

Az országnak ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Sojgu már júliusban Phenjanban járt

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter júliusban Phenjanban járt, ahol a koreai háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából megtartott rendezvényeken vett részt, felkeresett egy haditechnikai kiállítást és Kimnek átadta Putyin üzenetét. A dél-koreai hírszerzés szeptember 4-én azt az értesülést közölte, hogy Sojgu Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlat megtartását javasolta az észak-koreai vezetőnek. Erre reagálva a moszkvai katonai tárca vezetője kijelentette, hogy

„Mindenkivel tárgyalunk erről, beleértve a KNDK-t is. Miért ne? Ők a szomszédjaink" – fogalmazott Sojgu. „Jobb békében és harmóniában élni a szomszédjainkkal, különösen egy ilyen szomszéddal, amellyel elég sok minden köt össze bennünket, mind a történelemben, mind az életben" – tette hozzá.