Vastapssal éljeneztek egy nácit a kanadai képviselők, óriási botrány lett belőle

politics Horizontal
Justin Trudeau
Vágólapra másolva!
Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke bocsánatot kért, amiért a parlamenti ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök társaságában egy olyan személyt tapsoltatott meg, aki a második világháborúban még egy náci katonai egységben harcolt - írta meg a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Közvetlenül azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken elmondta beszédét a kanadai parlamentben, a törvényhozók állva tapsolták meg a 98 éves Jaroszlav Hunkát, miután a házelnök felhívta rá a figyelmet. Anthony Rota "ukrán és kanadai háborús hősként" mutatta be Hunkát, aki megköszönte neki az első ukrán hadosztályban teljesített szolgálatait.


Az Első Ukrán Hadosztály egy önkéntes egység volt, amely a nácik parancsnoksága alatt állt, a Waffen-SS Galíciai Hadosztály vagy a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt.

- áll Rota közleményében. Hozzátette, a parlamenti képviselőtársai és az ukrán delegáció nem tudott arról, hogy mire készül.

- közölte Rota. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hivatala közleményben tudatta, hogy helyes lépésnek tartják a elnézéskérést.

A történtek nagy felháborodást váltott ki a zsidóság körében is. A Simon Wiesenthal Központ vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy felkavaró érzés volt látni a kanadai parlamentet, ahogyan egy olyan személyt tapsolnak meg, aki annak a katonai ág egyik egységének volt a tagja, amely "ártatlan civilek tömeges meggyilkolásáért volt felelős", melyet brutális és könyörtelen eszközökkel vittek végbe.

- áll a közleményben.

Michael Mostyn, a B'nai Brith kanadai zsidó emberi jogi szervezet vezetője szintén felháborítónak nevezte, hogy a parlament egy náci egység egykori tagját jutalmazta meg tapsviharral.

Sebastian Skamski, a kanadai konzervatív párt szóvivője közölte, hogy a párt előzetesen nem volt tisztában a férfi múltjával, továbbá magyarázatot követelnek Trudeau liberális pártjától arra, hogy miért lett meghívva.