Japánban éhen halnak a barnamedvekölykök a lazachiány miatt

Barna medve (Ursus arctos) - illusztráció
Vágólapra másolva!
Japán távoli északi részén idén született 10 barnamedvebocsból nyolc elpusztult a lazachiány miatt, és a szakértők a klímaválság miatt emelkedő tengeri hőmérsékletet okolják - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Ebben a hónapban egy túrahajó-üzemeltető

egy éhező medvebocsot látott a félsziget keleti partvidékén, amely kétségbeesetten kereste az élelmet.

A medve a jelentések szerint sziklákat forgatott fel és a hínár között turkált élelem után kutatva.

A hokkaidói folyókban kikelő rózsaszín lazacok a telet a tengerben töltik, majd augusztus és október között visszatérnek a Shiretoko patakjaiba, hogy ikrákat rakjanak. A barnamedvék általában a folyón felfelé tartó lazacokra leselkednek, de a folyami halak hiánya miatt kénytelenek a tengerben úszni.

"Néhány medve nagyon lefogyott" - mondta a túrahajó üzemeltetője.

- tette hozzá.

A szakértők szerint a tenger felszíni hőmérséklete Hokkaidónál 2021. július közepétől augusztus elejéig 20 Celsius-fok felett maradt,

ami 5 fokkal magasabb az év ezen időszakának átlagánál.

A Hokkaidói Egyetem kutatói arra figyelmeztettek, hogy ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, a sziget körül a tengervíz hőmérséklete az 1980-as évek szintjéhez képest a 2090-es években akár 10 fokkal is emelkedhet.

Japánban éhen halnak a barnamedve kölykök a lazachiány miatt - illusztráció Forrás: WWF/wikipedia.org

Masami Yamanaka, a Shiretoko Természetvédelmi Alapítvány kutatója elmondta, hogy a lazac hiánya, valamint a gyenge makktermés pusztító hatással van a barnamedvebocsokra.

- mondta Yamanaka. "Ez egy nagyon súlyos helyzet" - tette hozzá.

A makkhiányt okolják a Hokkaidón és Japán északi részének más részein az emberekre irányuló medvetámadások számának emelkedéséért, mivel a medvék élelem után kutatva bemerészkednek a lakott területekre.

Hokkaidón 2022 áprilisáig összesen 1056 barnamedvét fogtak be és öltek meg - a prefektúra kormánya szerint ez a legmagasabb adat, és az első alkalom, hogy a szám meghaladta az 1000-et. Ebből 999 barnamedvét azért irtottak ki, hogy megakadályozzák a termésben okozott károkat, vagy mert veszélyt jelentettek a helyi lakosságra.