Így gazdagszik meg Amerika a háborún

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A leggyakrabban felmerülő érv azzal összefüggésben, hogy az orosz-ukrán háború legnagyobb nyertese az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország geopolitikai mozgásterének látszólagos csökkenése, valamint az amerikai hadiipar megrendeléseinek exponenciális növekedése. A baloldali média ezzel szemben azt szokta felvetni, hogy az ukrajnai háború egyáltalán nem kedvez Amerikának, hiszen az orosz hadiipar és harcászati képesség hihetetlen fejlődésnek indult a háború kitörése óta. A baloldali narratíva azt is hangsúlyozni szokta, hogy az orosz gazdasági és politikai befolyás látszólagos gyengülése a nemzetközi politikai színtéren Amerika legnagyobb riválisának, Kínának kedvez. Utánajártunk, hogy ki lehet az orosz-ukrán háború igazi nyertese és nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: a baloldal ismét hazudik, a háború egyértelműen legnagyobb nyertese Amerika.
Vágólapra másolva!

Amerika a háború nyertese

Emmanuel Macron francia elnök már 2022 novemberében arról beszélt, hogy a magas amerikai gázárak „nem barátságosak" Európa számára, a német gazdasági miniszter pedig egyenesen felszólította Washingtont, hogy „mutasson több szolidaritást" európai partnereivel és segítsen az elképesztően magas energiaköltségek csökkentésében.

Európai szövetségeseinek kérésével szemben az Egyesült Államok demokrata vezetése, a Biden-kormány egy nagyszabású törvénycsomagot, az Inflation Reduction Act-et tette le az asztalra, amelynek lényege, hogy döbbenetes mértékű állami támogatással juttatja versenyelőnyhöz az Egyesült Államok tulajdonképpen minden gazdasági szektorát. Ezzel a büdzsével az európai szövetségesek nem tudják felvenni a versenyt, így már a legnaivabbakban is felmerült, hogy

az Egyesült Államoknak kifejezett érdeke minél tovább húzni az orosz-ukrán háborút és mindent megtenni annak érdekében, hogy a felek ne ülhessenek tárgyalóasztalhoz egymással,

akkor is, ha ezért „az utolsó ukránig" harcolniuk kell az oroszokkal.

Joe Biden és Zelenszkij elnök Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az Egyesült Államok tehát profitál a háborún. Profitál a fegyveriparával és profitál a nyersanyagaival is, amiket az általa nyomás alatt tartott Európai Unió által bevezetett szankciós politika miatt iszonyatos haszonnal is képes eladni a saját szövetségeseinek.

Orbán Viktor: „Ha Amerika békét akarna, már másnap reggel béke lehetne"

Nemrég Tucker Carlson interjút készített Orbán Viktorral. Az interjú hihetetlen sikert aratott, az Elon Musk által tulajdonolt X – korábban Twitter – felületén mintegy 130 millió ember tekintette meg. Az interjúban Magyarország miniszterelnöke a háborúról és az abban részt vevő országokról, az Amerikai Egyesült Államokról, illetve a magyar nemzeti értékekről is beszélgetett a népszerű konzervatív sztárriporterrel.

– mondta a miniszterelnök arra a felvetésre válaszul, hogy megnyerheti-e Ukrajna a háborút Oroszországgal szemben.

Orbán Viktor egyenes és egyértelmű válaszát megindokolva úgy fogalmazott, hogy az ukrán katonák hamarabb fognak elfogyni, mint az oroszok, a harctéren pedig végül a katonák száma fog számítani. És ez az, amivel az Egyesült Államok is mélységesen tisztában van, csak egyszerűen nem érdeke leállítani a konfliktust.

130 millió ember tekintette meg a kormányfővel készült interjút. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy Donald Trump nem indított új fegyveres konfliktust az Egyesült Államok nevében, hanem egy kiegyensúlyozott és békés külpolitikát folytatott, amely gyakorlathoz való visszatérés az egész nyugati egyértelmű érdeke lenne.

– mondta Orbán Viktor.

Donald Trump és felesége Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Joe Raedle

A miniszterelnök egyértelműen fogalmazott akkor is, amikor a béke valódi feltételeiről beszélt:

Fegyverek, fegyverek és fegyverek

A nyugati szövetségesek közül messze Amerika küldi a legtöbb fegyvert és hadianyagot Ukrajnába, továbbá jelentős hírszerzési, taktikai és politikai segítséget nyújt az orosz invázió alatt álló országnak. Zelenszkij ukrán elnök nyíltan elismerte nemrég, hogy ha Joe Biden kormánya nyomást gyakorolna rá a háború lezárása végett, percek alatt vége lenne a konfliktusnak.

Egy Javelin Ukrajnában Forrás: Sputnik via AFP/Maxim Zakharov

A legmodernebb amerikai fegyverrendszerek (pl. M142 HIMARS, Javelin rakétarendszer, M777 vontatott tarack), kiválóan teljesítenek a háborúban, és ezt az egész világ látja. Ez hihetetlenül kedvező helyzetet teremt az USA-nak mint a világ legnagyobb fegyverkereskedőjének. Az amerikai politika mindemellett Oroszország agresszív viselkedésére hivatkozva számos európai országot elindított egy hatalmas volumenű haderőfejlesztési úton.

Az amerikai hadiipari termékek kereslete rendkívül megugrott, például a Lockheed Martin, a HIMARS és a Javelin-rendszerek gyártója döbbenetesen magas, közel 20 milliárd dolláros árbevétellel zárta 2022 negyedik negyedévét és idén várhatóan rekord bevételre és profitra tesz szert, vagyis ezt is bőségesen meg fogja haladni.

Amerika igyekszik elszigetelni riválisát, Oroszországot

Az Egyesült Államok érdeke, hogy Oroszország politikai, gazdasági és katonai befolyása globálisan számottevően csökkenjen a háború miatt. A fejlett gazdaságokat zsarolással igyekszik teljesen elfordítani az orosz piactól. Az orosz hadiipari termékek iránti nemzetközi kereslet jelentősen visszaesett az amerikai fegyverlobbinak köszönhetően, és tulajdonképpen a világ összes országát folyamatosan presszionálja az Egyesült Államok, hogy lehetőleg semmilyen területen ne üzleteljenek Moszkvával.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin és Kim Dzsongun Forrás: MTI/EPA/Pool/Szergej Ilnyickij

Nagyon fontos amerikai érdek továbbá, hogy az orosz haderő minél nagyobb eszköz- és emberveszteségeket szenvedjen Ukrajnában.

Az ukrajnai háború vége sajnos várhatóan jó messze van, amíg az Egyesült Államok demokrata vezetés alatt áll és minden humanitást nélkülözve legfőbb érdekének a háború folytatását tekinti a bődületes profit és hatalmi befolyás miatt, amit a háború kezdete óta elkönyvelhetett magának. Minden bizonnyal csak egy újabb Trump-kormány vethetne véget a harcoknak.