A német külügyminiszteren röhög a világ: már azt sem tudja, hány nap egy év

Annalena Baerbock külügyminiszter  Németország, münsteri kereszt
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens), Federal Foreign Minister, taken during a press conference with Lars Lv?kke Rasmussen, Foreign Minister of Denmark, at the Federal Foreign Office in Berlin, December 22, 2022. (Photo by Kira Hofmann / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy X-re felkerült videó tanúsága szerint a német külügyi tárca vezetője, Annalena Baerbock azt közölte hallgatóságával, hogy egy évben 560 napot dolgozik. Elképesztő kommunikációs ámokfutása tehát folytatódik, mert nem ez az első ilyen eset. Emlékezetes, hogy Baerbock a Müncheni Biztonsági Konferencián a geometriába zavarodott bele, amikor kissé teátrálisan azt magyarázta: Ukrajna biztonsága csak abban az esetben őrizhető meg, ha Putyin 360 fokos fordulatot tesz Kijevvel kapcsolatos politikájában. Egy háború közepén annyira nem vicces látni, ahogyan Németország egyik legfontosabb politikusa folyamatosan félrebeszél.
Vágólapra másolva!

Annalena Baerbock elképesztő butaságot mondott, mindezt teljesen komoly arccal. A német külügyminiszter ugyanis azt mondta legutóbb egy eseményen:

Nézze meg alább a döbbenetes videót!

Annalena Baerbock Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / photothek/Kira Hofmann

Mint ismert, nem ez az első eset, amikor a német külügyi tárca vezetője

totálisan nevetségessé tette magát.

Azon túl, hogy összevissza beszél, joggal tehető fel a kérdés:

hogyan képes vezetni a német külügyi tárcát olyan valaki, aki lassan saját kijelentései miatt nem vehető komolyan?

Egy háború közepén annyira nem is vicces látni, ahogyan Németország egyik legfontosabb politikusa folyamatosan félrebeszél.

Emlékezetes, hogy Baerbock a Müncheni Biztonsági Konferencián a geometriába zavarodott bele, amikor kissé teátrálisan azt magyarázta: Ukrajna biztonsága csak abban az esetben őrizhető meg, ha Putyin 360 fokos fordulatot tesz Kijevvel kapcsolatos politikájában.

A külügyminiszter tehát arra szólította fel az orosz elnököt, hogy folytasson mindent úgy, ahogy eddig, a 360 fok ugyanis a teljes kört jelenti.

A kínos poénon az orosz vezetés szemlátomást jól szórakozott.

Annalena Baerbock mintha sportot űzne a félrebeszélésből, a fájdalmasan félreértelmezett diplomáciai alapviselkedésből és az asztalcsapdosó hőzöngésből.

A külügyi tárca vezetőjének kínos ügyei egymást érték és érik: volt itt már a német szavazók véleményének teljesen nyílt semmibevételétől kezdve a náci korra jellemző szóhasználaton és a legdurvább plágiumon át az önéletrajz meghamisításáig, és egy remek, Európa nevében tett hadüzenetig minden, amit aztán a külügy és a kancellár nem győz takarítani saját minisztere után.

Annalena Baerbock Forrás: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

Baerbock pedig tényleg mindent elkövet, hogy nézői minőségi szórakoztatást kapjanak. Még decemberben egy Újdelhiben tartott fórumon olyan országokról beszélt, amelyek több százezer kilométerre vannak Németországtól – figyelmen kívül hagyva azt a meglepő, de általában közismert tényt, hogy a Föld kerülete összesen alig több mint 40 ezer kilométer.

Volt már hasonló alapismereti problémája a sziporkázó miniszternek: tavaly októberben a ZDF közszolgálati televízió műsorában történelmi tudatlanságát is megcsillogtatta, amikor kifejtette: