Peking felszólította Manilát, hogy távolítsa el szándékosan zátonyra futtatott hadihajóját a Dél-kínai-tengerről

Vágólapra másolva!
Kína felszólította kedden a Fülöp-szigeteket, hogy távolítsa el katonai támaszpontként használt, évtizedekkel ezelőtt szándékosan zátonyra futtatott, Sierra Madre nevű hadihajóját a Dél-kínai-tengeren.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigetek "hajdan többször is egyértelmű ígéretet tett az illegálisan zátonyra futtatott hadihajó elvontatására, azonban 24 év után Manila még mindig nem tett eleget ennek, sőt javításával és nagymértékű megerősítésével próbálkozik" - közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

Peking felszólítását egy hétvégén történt incidens előzte meg, amelynek során a kínai parti őrség manilai források szerint vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki ellátóhajóra, amely éppen útban volt a Sierra Madre felé.

A Fülöp-szigeteki hadihajót 1999-ben futtatták zátonyra a Spratly-szigeteknél, ezzel próbálva elejét venni Kína további terjeszkedésének a vitatott vizeken.

A rozsdálló hajóroncson egy maréknyi Fülöp-szigeteki katona teljesít szolgálatot. A kontingens rendszeres utánpótlásra szorul a távoli szolgálati helyen. A hadihajó már régóta mérgezi Manila és Peking kapcsolatát.

A manilai külügyminisztérium hangsúlyozta: a katonák ottani tartós állomásoztatása válaszlépés arra, hogy Kína "illegálisan" megszállta a közelben lévő Mischief-zátonyt 1995-ben.

Hozzáfűzte: a Fülöp-szigeteknek elidegeníthetetlen joga van arra, hogy katonai támaszpontot létesítsen a saját befolyási övezetében.

A Second Thomas zátony, amelyre felfuttaták a Sierra Madrét, mintegy 200 kilométerre található a Fülöp-szigeteki Palawantól és több mint ezer kilométerre a kínai szárazföldtől.

A Fülöp-szigeteki nemzetbiztonsági tanács szóvivője egyben leszögezte, hogy sosem mondanak le a zátonyról.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengert gyakorlatilag teljes egészében a magáénak tartja, ennek érdekében több, katonai célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. Peking követeléseit a Fülöp-szigetek, Vietnam és Malajzia is vitatja.

Kína mind ez idáig figyelmen kívül hagyta a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.

A manilai kormány december végén jelentette be, hogy megerősíti tengeri katonai jelenlétét, miután Peking megkezdte lakatlan területek betelepítését a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteken és környékén.