Itt az orosz fenyegetés: kitörhet a nukleáris háború

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, török külügyminiszter, béketárgyalás, Szergej Lavrov, Törökország, Antalya
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov looks on as he gives a press conference after meeting Ukraine's Foreign Minister for talks in Antalya, on March 10, 2022, 15 days after Russia launched a military invasion on Ukraine. - Russian and Ukrainian foreign ministers are in Turkey to hold face-to-face talks in the first high-level contact since the invasion. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és a NATO-országok továbbra is táplálják az ukrajnai konfliktust azzal, hogy fegyvereket és lőszereket szállítanak a kijevi vezetésnek – erről beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kedden Moszkvában megrendezett XI. nemzetközi biztonsági konferencia megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkvában megrendezett XI. nemzetközi biztonsági konferencia megnyitóján figyelmeztetett:

Lavrov azt követően nyilatkozott az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverekkel kapcsolatban, hogy hétfőn az Egyesült Államok újabb, 200 millió dollár értékű biztonsági segélyt jelentett be. A támogatás egyebek mellett légvédelmi lőszereket, tüzérségi lőszereket és aknamentesítő berendezéseket tartalmaz. Washington továbbá kiegészítő költségvetésen is dolgozik Kijev számára – írja a Magyar Nemzet a Reuters alapján.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: AFP/Ozan Kose

A tárcavezető szerint az ukrajnai háborúban nagy felelőssége van a Nyugatnak, mely Oroszország gyengítését tűzte ki célul, ám mindez temérdek emberi áldozattal jár.

Beszédében rámutatott, Washington és Kijev továbbra is elutasítja a béketárgyalásokat. „Az Egyesült Államok által vezetett NATO nem áll készen arra, hogy feladja Oroszország megfékezésére irányuló geopolitikai projektjét" – fűzte hozzá Lavrov.

A nemzetközi konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mondta el beszédét, melyben arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy az AUKUS (Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok által létrehozott védelmi partnerség) integrálódjon a NATO katonai szövetségbe. Az államfő szerint a Nyugat célja az lehet, hogy a lépéssel biztosítsa dominanciáját az ázsiai–csendes-óceáni térségben. Az AUKUS védelmi paktumot 2021. szeptember 15-én írták alá a résztvevő országok, melynek értelmében nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal látják el Ausztráliát. Putyin annak is hangot adott, hogy a nyugati országok ellenállnak a többpólusú világrend kialakításának:

– fogalmazott.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy akik ezt teszik, hasznot akarnak húzni az emberi tragédiákból és egymás ellen akarják uszítani a népeket.