Megvan, ki lehet a felelős a Hawaiin pusztító erdőtüzek miatt - videó

hawaii erdőtüzek, erdőtűz, csoda, ház, Maui
An aerial image shows a red roofed house that survived the fires surrounded by destroyed homes and buildings burned to the ground in the historic Lahaina in the aftermath of wildfires in western Maui in Lahaina, Hawaii on August 10, 2023. Embattled officials in Hawaii who have been criticized for the lack of warnings as a deadly wildfire ripped through a town insisted on August 16 that sounding emergency sirens would not have saved lives. At least 110 people died when the inferno levelled Lahaina last week on the island of Maui, with some residents not aware their town was at risk until they saw flames for themselves. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokbeli Maui megye a Hawaii-szigeteken beperelte a Hawaiian Electric energiaipari vállalatot, mivel szerintük nem kapcsolták le az áramot, mielőtt a szigeten erdőtüzek keletkeztek volna - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Beperelték azt a hawaii energiaipari vállalatot az Egyesült Államokban, amely a sziget áramellátását biztosította, mivel a kereset szerint nem kapcsolták le az áramot a szigeten és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy nagyobb méreteket öltsön a katasztrófa - írja a BBC.

A vállalat részéről csalódottak, hogy Maui megye vezetése éppen akkor döntött arról, hogy bepereli őket, mialatt a tűzeset kivizsgálása még folyamatban van. A szemtanúk azonban állítják, szikrákat láttak kicsapni a villanyvezetékekből, amelyek tüzet okoztak, a villanypóznákat pedig megrongálta a vihar.

Ráadásul a maui kereset szerint

a vállalatot jóval előre értesítette az erdőtüzek lehetőségéről az amerikai meteorológiai szolgálat.

Az internetet időközben ellepték azok a videók, amelyeken látszik a pusztítás mértéke a tűz után.

- áll a maui keresetben, amelyben hozzáteszik:

könnyűszerrel megakadályozható lett volna a katasztrófa.

Az augusztus 8-án a hawaii Lahaina városában pusztító erdőtűz elpusztította a történelmi város nagy részét,

legalább száztizenöten meghaltak és ezer fölött van az eltűnt személyeknek a száma, valamint elpusztult a történelmi óváros.

Az erdőtüzet a Hawaii-szigetek történetének legsúlyosabb természeti katasztrófájaként tartják számon.

A hatóságok várhatóan a következő napokban nyilvánosságra hozzák az eltűntek részletes listáját.