24 ember meghalt Indiában a heves esőzések miatt

monszun, esőzések, mianmar, áradások india
Úszik egy ember a heves esőzések miatt árvízzel elárasztott utcán a dél-mianmari Bago városban 2023. augusztus 13-án. MTI/EPA/Nyein Chan Naing
Vágólapra másolva!
Több ember meghalt India északi részén az áradások és földcsuszamlások következtében és tucatnyian tűntek el. A helyi hatóságok felszólították a helyieket, hogy maradjanak otthon és ne menjenek folyók közelébe.
Vágólapra másolva!

Legalább 24 ember meghalt India északi részén - Dehradúnban - köztük kilencen akkor, amikor összeomlott egy templom.

Emellett több tucatnyian eltűntek a heves esőzések keltette áradásokban és földcsuszamlásokban

- közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A napok óta folyamatosan érkező özönvízszerű esőzések hidakat és épületeket romboltak le, valamint járműveket sodortak el az északi Uttarakhand és Himácsal Prades államokban.

2023. augusztus 13. Úszik egy ember a heves esőzések miatt árvízzel elárasztott utcán a dél-mianmari Bago városban Forrás: MTI/EPA/Nyein Chan Naing

A jellemzően a nyári-őszi időszakban keletkező monszun idején gyakoriak az áradások és a földcsuszamlások, amelyek jelentős károkat okoznak. Szakértők úgy vélik, hogy a monszunesőzések az éghajlatváltozás következtében egyre hevesebbé és gyakoribbá válnak.

Szuhvinder Szingh Szuhu, a legsúlyosabban érintett Himácsal Prades állam miniszterelnöke szerint az elmúlt 24 órában 16 ember halt meg, köztük kilencen egy hindu templom összeomlásában az állam székvárosában, Szimlában.

- tudatta a politikus.

A tisztviselő egyben felszólította a helyieket, hogy maradjanak otthon, és ne menjenek folyók közelébe. Hozzátette, hogy az államban az iskolákat bezárták.

A szomszédos Uttarakhand államban a hatóságok tájékoztatása szerint péntek óta legalább nyolc ember vesztette életét.

A nyári monszunesők nagyjából az éves csapadékmennyiség 80 százalékát teszik ki Dél-Ázsiában. Az áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó heves esőzések hatalmas károkat okoznak és sok ember életét követelik, ugyanakkor a monszun elengedhetetlen a mezőgazdasági termelés szempontjából, ami a helyi lakosság nagy részének megélhetését biztosítja.