Lelepleződtek az amerikaiak, minden eddiginél súlyosabb orosz válaszcsapás jöhet

mq-9 reaper
A General Atomics MQ-9 Reaper unmanned aerial vehicle drone performs a fly-over during the Bastille Day military parade on the Champs-Elysees avenue in Paris on July 14, 2022. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A napokban újabb támadás érte a Kercsi-hidat, ennek kapcsán katonai szakértő válaszolt arra, hogy miért nem működött a híd körül kiépített védelmi hálózat és miként voltak képesek az ukránok sikeres akciót végrehajtani.
Vágólapra másolva!

A Komszomolszkaja Pravda orosz hadiszakértőt kérdezett meg arról, hogy miként hajthattak végre az ukránok újabb sikeres támadást a Kercsi-híd ellen. Viktor Baranetsz ezredes elmagyarázta, hogy a híd védelme több rétegből áll és két különböző üzemmódban működik. Az egyik a "figyelmeztetés", a másik pedig az "intenzív figyelmeztetés".

A híd különböző radarokkal, hőkamerákkal és víz alatti szonárokkal képes beazonosítani a veszélyforrásokat, vagyis a felszín alatt, a légtérben és a felszínen is hatékonyan képes figyelemmel kísérni az esetleges ellenséges mozgásokat.

Amennyiben a rendszer búvárt észlel az objektum 300 méteres körzetében, úgy egy nagyon hangos riasztórendszer indul be.

Amennyiben a veszélyforrás 100 méteren belülre ér, ez a riasztó olyan hangosan kezd el szólni, hogy fizikai fájdalmat okoz a közelében lévő embereknek. Ezt a fájdalmat nem lehet sokáig elviselni a szakértő szerint.

Amerikai drón is részt vehetett a csapásban Forrás: AFP/Ludovic Marin

Baranetsz elmondta, hogy ebben az esetben nem emberek közelítették meg a hidat, hanem két hajó, a védelmi rendszer pedig kudarcot vallott. Ennek hátterében technológiai hiba vagy emberi mulasztás állhat.

A Kercsi-hidat modernizált drónok támadták meg, amelyeket rendkívül nehéz észlelni, valamint a drónok ellen használt elektronikus harcászati eszközökkel is nehéz célba venni őket. A szakértő kiemeli, hogy a támadás időpontjában egy amerikai MQ-9 Reaper típusú drón éppen egy romániai NATO-bázisról szállt fel, nem kizárt, hogy részt vett a támadásban.