Rendkívül ritka, őskori elefántfogra bukkant egy nő Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Egy közel egy millió évvel ezelőtt élő elefánt fogára bukkant egy nő Észak-Kaliforniában.
Vágólapra másolva!

A nő a tengerparton kocogott, amikor észrevette valami furcsa dolgot a homokban. A mintegy 30 centiméteres fogat pénteken találta meg State Beachen, a Monterey-öbölnél, Santa Cruz megyében, Kalifornia központi partján. Nem tudta eldönteni mi lehet az, ezért készített róla néhány fotót, feltöltötte Facebookra és segítséget kért.

Egy természettudományi múzeum paleontológiai gyűjteményi tanácsadója jött rá mi lehet az és írt a poszt alá. A nem mindennapi tárgy

egy felnőtt csendes-óceáni masztodon, egy kihalt elefántszerű faj kopott őrlőfoga volt.

Ez idő alatt azonban eltűnt a strandról a fog, így a média segítéségével próbáltak felhívást tenni a megtalálásához. A híradóban látottak alapján hamarosan jelentkezett is egy férfi, aki megtalálta a tárgyat és hazavitte - írja az ABC.

Miután megtudta, hogy milyen értékes leltről van szó a fogat a Santa Cruz-i Természettudományi Múzeumnak ajándékozta,

ahol péntektől vasárnapig látogatható a kiállított ritkaság.

A fog kora nem világos. Egy múzeumi blog szerint a masztodonok általában körülbelül 5 millió és 10 ezer évvel ezelőtt élhettek Kaliforniában. A fosszilis szabványok szerint

a pédány kevesebb, mint egy millió éves lehet.

A múzeumban található egy másik elefántfog és egy koponya is, amelyet egy tinédzser talált meg 1980-ban. Ugyanabban az Aptos-patakban találták meg, amely az óceánba torkollik. Ez a harmadik masztodon-kövület, melyet ugyanazon a helyen fedeztek fel.