Elképesztő: hónapokkal előre tudta már Joe Biden, hogy az Északi Áramlat felrobbantására készülnek az ukránok

Északi Áramlat elleni merénylet
Vágólapra másolva!
Amerikai kémek hónapok óta tudtak arról, hogy ukrán állami ügynökök az Északi Áramlat gázvezetékek megsemmisítését tervezik ─ jelentette kedden a Washington Post a Pentagon kiszivárgott dokumentumaira hivatkozva. Bár a jelentés Kijevet gyanúsítja a szabotázsakcióval, nem cáfolja azt az ─ Seymour Hersh újságíró által felvetett ─ elméletet, hogy az Egyesült Államok iktatta ki a vezetékeket.
Vágólapra másolva!

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek szeptemberben a dániai Bornholm szigeténél szinte egyidejűleg bekövetkezett robbanások során semmisültek meg. A robbanások elvágták az Európába irányuló orosz földgáz egyik legfontosabb útvonalát, és ezzel gyakorlatilag megszüntették annak lehetőségét, hogy az európai országok feloldják a Moszkvával szembeni szankciókat és újraindítsák a gázvásárlást.

Az Északi Áramlat elleni merénylet Forrás: Origo

Három hónappal korábban jelentette a Post:

A CIA egy meg nem nevezett európai hírszerző ügynökségtől értesült a tervről, amelynek volt egy ügynöke Ukrajnában ─ állította az újság az úgynevezett „Pentagon-dokumentumokra" hivatkozva, amely egy Discord szerveren februárban megosztott fájlhalmaz, amit az amerikai légi nemzeti gárda egyik tagja osztott meg.

Ukrán tisztviselők, akik korábban azt állították, hogy Oroszország tönkretette a saját vezetékét, nem reagáltak a Washington Post megkeresésére. A CIA szintén hallgatott, a Fehér Ház pedig nem volt hajlandó válaszolni, amikor arról kérdezték,

hogy amerikai tisztviselők megpróbálták-e megakadályozni a küldetés folytatását?

A történet hasonlít a New York Times korábbi tudósításához, amely márciusban azt állította, hogy egy „ukránbarát csoport" robbantotta fel a gázvezetékeket, valamint a német Der Spiegel közléséhez, amely külön azt állította, hogy a csoport egy bérelt jachton szállította a robbanóanyagot a robbantás helyszínére.

Ezeknek az elméleteknek ellentmondott Seymour Hersh amerikai riporter, aki februárban azt állította, hogy a Biden-kormányzat utasította a CIA-t, hogy a norvég haditengerészet segítségével robbantsa fel a vezetékeket. A bérelt jacht történetét ─ mondta utólag Hersh ─ a CIA és német szövetséges szolgálata, a BND terelőfogásként vetette be az amerikai és a német médiában.

A Washington Post legutóbbi jelentésében a jacht ismét felbukkan, csakhogy ebben a jelentésben a leendő terroristák egy másik európai kikötőből tervezték bérelni a hajót. A Post jelentése nem tartalmaz semmilyen bizonyítékot, amely felmentené az Egyesült Államokat a robbantás esetleges végrehajtásának bűne alól.

Hortay Olivér, a Századvég üzletágvezetőjének írása a témában: