A NATO összekötő irodát nyit Tokióban

Vágólapra másolva!
A NATO összekötő irodát tervez nyitni Japánban, de Tokió nem szándékozik belépni a szövetségbe - jelentette ki szerdán Kisida Fumio japán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Japán washingtoni nagykövete a hónap elején közölte, az Egyesült Államok vezette katonai tömb tokiói iroda megnyitását tervezi, az elsőt Ázsiában, hogy megkönnyítse a konzultációkat a régióban.

- mondta Kisida a tokiói parlament szerdai ülésén, hozzátéve: országa nem tervezi, hogy tagként vagy "féltagként" csatlakozzon a szövetséghez.

Kína másfél hete szót emelt a NATO Japánba tervezett összekötő irodájának terve ellen. Vang Ven-pin külügyi szóvivő azt vetette az észak-atlanti szövetség szemére, hogy

terjeszkedni akar az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

Emlékeztetett arra, hogy a NATO korábban többször hangsúlyozta: a szövetség nem akar változtatni geopolitikai határain.

"Ugyanakkor folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a NATO erősíti kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni térség államaival, egyre a régió keleti része felé halad, beleavatkozik helyi ügyekbe és feszültséget szít"- mondta.

Hangoztatta: reméli, hogy a felek - saját geopolitikai érdekeik miatt - nem sodorják veszélybe a térség stabilitását és békéjét.