A radikális baloldal miatt válságban van az amerikai rendőrség

Seattle, USA, Egyesült Államok, tüntetés, gyújtogatás, zavargás, 2020, George Floyd, rendőr, rendőrség, erőszak
SEATTLE, WA - JUNE 08: A demonstrator raises their fist as a fire burns in the street after clashes with law enforcement near the Seattle Police Departments East Precinct shortly after midnight on June 8, 2020 in Seattle, Washington. Earlier in the evening, a suspect drove into the crowd of protesters and shot one person, which happened after a day of peaceful protests across the city. Later, police and protestors clashed violently during ongoing Black Lives Matter demonstrations following the death of George Floyd. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jelentős rendőrhiánytól szenvednek az Egyesült Államok legtöbb városában. A probléma oka azonban kevésbé pénzügyi eredetű, hiszen sokkal inkább a jelentkezők létszáma esett vissza a rendőrséget „rendszerszinten rasszistának" beállító kampányok hatására. A rendőrséggel szembeni ellenszenv George Floyd 2020-as meggyilkolását követőn élénkült fel. Szakértők szerint sok újonc barátaik, vagy családtagjaik rosszallásával nézne szembe, ha rendvédelmi pályára lépne.
Vágólapra másolva!

A washingtoni rendőrség létszáma kisebb, mint az elmúlt ötven évben bármikor, és hiába a fegyveres erőszak és az autólopások aggasztó száma, a rendőrök gyorsabban távoznak, mint ahogyan pótolni tudnák őket – számolt be az Egyesült Államok több városában is tapasztalható rendőrségi létszámhiányról a The Washington Post amerikai napilap jelenlegi és volt tisztviselők beszámolóira hivatkozva.

illusztráció Forrás: Corey Ryan Hanson / Pixabay

A lap hozzáteszi, hogy a főváros mellett például San Francisco-ban a rendőrség több mint hatszáz tisztet veszített, ami a rendelkezésére álló keret közel harminc százaléka. Phoenixnek körülbelül ötszáz új rendőrre lenne szüksége a teljes létszámkeret eléréséhez. De nemcsak a járőrök szintjén, hanem például a SWAT, a rendvédelmen belül működő speciális egység alakulataiban is jelentős hiánytól szenvednek, annak ellenére, hogy számos toborzókampány indult, bónuszukkal és versenyképes fizetésekkel csábítják a leendő rendőröket.

A veterán rendőrtisztek a felmondási hullámot George Floyd 2020-as meggyilkolását követő új rendőrségi elszámoltathatósági intézkedésekkel, a rendőrséggel szemben megnövekedett ellenségeskedéssel, valamint a börtönökben fogvatartottak számának csökkentését célzó új büntetőjogi törvénnyel magyarázzák.

– mondta Jason C. Johnson, a baltimore-i rendőrség korábbi helyettes parancsnoka, a Law Enforcement Legal Defense Fund, rendőrséget támogató szervezet elnöke.

A rendőrségi reform hívei szerint lehetőség adódott „új generációs rendőrtiszteket felvételére és a rendőri munka újra gondolására" – ami szerintük azt jelenti, hogy a rendőrök a jövőben „nem vegzálják majd" a feketéket pusztán bőrszínük miatt.

Ám miközben friss újoncokat keresnek, egyre kevesebb képzett jelentkezőt kapnak az elmúlt évekhez képest, ezért egyesek már a felvételi követelmények csökkentését is előirányozták. A tengerentúlon a rendőrök alapképzése jellemzően 21-25 hétig, vagyis 5-6 hónapig tart, ezzel szemben például Németországban 2,5 évig képzik a rendőröket.

Nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy betöltsük a létszámot – mondta Tom Dart, az Illinois állambeli Cook megye seriffje, akinek a hivatalában több mint háromszáz rendőr hiányzik. Mivel a megye a börtönőrökön már nem tud spórolni, ezért a járőrszolgálatnál tapasztalható a létszámhiány. Dart hozzáteszi, hogy ez a kisebb településeken még nagyobb probléma.

Black Lives Matter tüntetés Washington államban Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

– vélekedett Craig B. Futterman, a Chicagói Egyetem jogi karának klinikai jogászprofesszora.

George Floyd halálát követően a tengerentúlon a médiában és a közbeszédben különösen megnövekedett a „rendőri brutalitásról" és a rendőrség „rendszerszintű rasszizmusáról" szóló nyilatkozatok.

Mindez szakértők szerint a potenciális újoncok számára jelentősen „beárnyékolta" a szakmát, és különösen a szegény vagy kisebbségi közösségekből érkezők számára nehezítette meg a jelentkezést, mert a barátaik, vagy családtagjaik visszautasításával szembesülnének, ha rendvédelmi pályára lépnének.

Az amerikai munkaerő-statisztikával foglalkozó hivatal adatai szerint 2020 és 2022 között országosan négy százalékkal csökkent a rendőrség állománya, ám ennél még nagyobb lehet a baj, ugyanis a szervek kétharmada szerint túl kevesen jelentkeznek, míg négyötödük szerint az újoncok toborzása sokkal nehezebb, mint tíz éve volt.