Több mint 60 tornádó csapott le az Egyesült Államokra, sok a halott

tornádó, usa, egyesült államok, pusztítás, időjárás, arkansas
LITTLE ROCK, AR - MARCH 31: The damaged remains of the Walnut Ridge neighborhood is seen on March 31, 2023 in Little Rock, Arkansas. Tornados damaged hundreds of homes and buildings Friday afternoon across a large part of Central Arkansas. Governor Sarah Huckabee Sanders declared a state of emergency after the catastrophic storms that hit on Friday afternoon. According to local reports, the storms killed at least three people. Benjamin Krain/Getty Images/AFP (Photo by Benjamin Krain / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 27 ember halt meg, miután tornádók sorozata csapott le több városra az Egyesült Államok déli és középnyugati részén az elmúlt napokban. A Washington Post szerint több mint 60 kisebb-nagyobb tornádóról érkezett jelentés. Arkansasban, Tennesseeben, Illinoisban, Indianaban, Alabamában és Mississippiben halálos áldozatokat is követelt az extrém időjárás.
Vágólapra másolva!

Sarah Huckabee Sanders kormányzó pénteken rendkívüli állapotot hirdetett Arkansas államban, a nemzeti gárdát pedig kivezényelték, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban - írja a BBC.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök Arkansas állam több megyéjére súlyos természeti katasztrófahelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a szövetségi költségvetésből a hozzájárulást a károk enyhítésére.

Ennek megfelelően a központi forrásokból elérhetővé válik az otthon nélkül maradtak átmeneti lakhatásának rendezése, a megsérült épületek kijavítása, valamint a biztosítással nem rendelkezők számára kedvezményes hitelek nyújtása.

Az ország középső részét sújtó tornádók a legkomolyabb károkat Arkansas államban okozták,

ahol a jelentések szerint mintegy 2600 épületet érintett a forgószél. Wynne-ben négyen haltak meg, és számos ház összeomlott.

Az arkansasi Little rock városának egy része, a térségre lecsapó tornádó után. Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Benjamin Krain

A tornádók és heves viharok következtében Illinois államban 4 ember halt meg.

Belvidere-ben egy teltházas heavy metal koncerten az eseménynek helyett adó színház teteje is beomlott, ami egy halálos áldozatot és 40 sérültet követelt.

Több százezer ember maradt áram nélkül az USA több államában a tornádók és viharok pusztítása miatt, a PowerOutage weboldal szerint Virginia, Ohio és Pennsylvania a legsúlyosabban érintett.

A viharok a legtöbb halálos áldozatot Tennessee államban követelték, ahol kilencen haltak meg.

Bill Lee kormányzó hivatali időszakának legrosszabb hetének nevezte a most zárulót, utalva arra is, hogy hétfőn az állam fővárosában, Memphisben egy fegyveres 6 embert, köztük 3 gyereket ölt meg egy keresztény magániskolában.

Indiana állam déli részén három ember életét követelte a vihar, és halálos áldozatról érkezett jelentés Alabamából és Mississippiből, valamint a keleti partvidéken fekvő Delaware államból is.

Kansas államban a szélviharok által táplált tüzek miatt El Dorado városában többeket kitelepítettek.

Oklahomában a heves szél gyorsan terjedő bozóttüzeket okozott, amelyek nyomán több mint 30 ember megsérült és mintegy 40 otthon semmisült meg.

Egy héttel korábban Mississipi államban egy tornádó 26 áldozatot követelt,

az extrém hosszan tartó forgószél 2000 házat rongált meg és 94 km hosszan pusztított.