Svédország a padlón: iszonyatosan durvul a svéd lakhatási válság

Svédországi, migránsok lakta városrész, Malmö, 2015
Refugees sleep outside the entrance of the Swedish Migration Agency's arrival center for asylum seekers at Jagersro in Malmo, Sweden, early November 20, 2015. The day before, 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON +++ SWEDEN OUT +++ (Photo by STIG-AKE JONSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
A skandináv ország ingatlanpiaca az egyik legsúlyosabban érintett globálisan ─ írja a Bloomberg. A svéd lakásárak márciusban tovább zuhantak, mivel az infláció és a megugró hitelköltségek meghosszabbítják a lakáspiaci válságot az országban.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb skandináv gazdaságban a múlt hónapban 0,8%-kal csökkentek a lakóingatlanok árai ─ derült ki az állami tulajdonú jelzáloghitelező SBAB hétfőn közzétett adataiból. Februárban a csökkenés 0,6%-ra lassult, de a legtöbb szakértő szerint a lakásárak tovább csökkennek majd, és akár az előrejelzett 20%-os visszaesést is meghaladhatják.

Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

A lakásárak tavaly nominálisan 15%-kal zuhantak, amit a gyorsuló infláció és a központi bank kamatemelései okoztak.

Svédországban az elmúlt három évtized legsúlyosabb lakásárzuhanása hozzájárult a nemfizetések számának ugrásszerű növekedéséhez, különösen az építőiparban, amely az ország gazdasági teljesítményének 11%-át adja. Márciusban az ágazatban a csődök száma 14%-kal emelkedett, ami visszaszorította az új lakásokba történő beruházásokat.

A SBAB vezető közgazdásza, Robert Boije „meglepően súlyosnak" nevezte a márciusi csúszást, hozzátéve, hogy „jelentősen gyengébb fejlődésre számít a jövőben, ha a Riksbank tovább emeli az irányadó kamatlábat, és az infláció továbbra is magas szinten marad".

A svéd lakáspiac az EU-ban a legsebezhetőbb az országban emelkedő kamatlábak miatt.

Bár a svédek mintegy 64%-ának van saját otthona, sokan jelzáloghitellel rendelkeznek. Mivel azonban ezek az esetek többségében nem hosszú távú, rögzített kamatozású jelzáloghitelek, az egész szektor nagymértékben ki van téve az emelkedő kamatoknak, amelyek a Riksbank sorozatos emeléseit követően több mint egy évtizede a legmagasabb szinten vannak.

Iparági szakértők szerint a lakásárakat a szokatlanul magas villamosenergia-árak is erősen befolyásolják, és arra figyelmeztetnek, hogy a svéd ingatlanpiac visszaesése évekig is eltarthat.