Itt van Zelenszkij megdöbbentő parancsa

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Ukrajna legfőbb titkosszolgálati szerve szombaton értesítette az egyik vezető ortodox papot, hogy egy híres ortodox kolostor körüli elkeseredett vita elmérgesedése miatt azzal gyanúsítják, hogy Oroszország agresszióját támogatja, ami bűncselekménynek minősül Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Pavel metropolita, a kijevi Percserszka lavra barlangkolostor, Ukrajna legtiszteletreméltóbb ortodox helyének apátja határozottan ellenállt a hatóságok felszólításának, hogy hagyja el a komplexumot.

A hét elején az egyházi méltóság Zelenszkij ukrán elnököt szidalmazta, és kárhozattal fenyegette meg.

Az ukrán fővárosban tartott bírósági meghallgatáson a metropolita határozottan visszautasította az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SBU azon állítását, miszerint helyeselte volna Oroszország invázióját. Pavel az ellene felhozott vádakat politikai indíttatásúnak minősítette.

Az SBU ügynökei házkutatást tartottak a lakóhelyén, és az ügyészek kérték a bíróságot, hogy a vizsgálat idejére házi őrizetbe helyezzék.

A tárgyalást hétfőre halasztották, miután a metropolita közölte, hogy nem érzi jól magát.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A kolostor szerzetesei az ukrán ortodox egyházhoz tartoznak, amelyet azzal vádolnak, hogy túl szoros kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal.

A Zelenszkij-adminisztráció keményen fellépett az ukrán ortodox egyház ellen, mivel az történelmi kapcsolatokat ápol az orosz ortodox egyházzal,

amelynek vezetője, Kirill pátriárka támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megszállásában.

Az ukrán ortodox egyház ragaszkodik ahhoz, hogy lojális Ukrajnához, és kezdettől fogva elítélte az orosz inváziót. Az egyház kinyilvánította függetlenségét Moszkvától. Az ukrán biztonsági szervek azonban azt állítják, hogy az egyház egyes tagjai szoros kapcsolatokat ápolnak Moszkvával. Az egyház számos szent helyén tartottak már razziát, és később nagy mennyiségű rubelt, orosz útleveleket és a moszkvai pátriárka üzeneteit tartalmazó szórólapokat tettek közzé „bizonyítékként" arra, vonatkozóan, hogy egyes egyházi tisztviselők lojálisak Oroszországhoz.