Robbanás Pakisztánban, több rendőr is meghalt a detonációban

Dhadar, 2023. március 6.
Teherautóroncsot szállítanak el egy öngyilkos merénylet helyszínéről a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány Dhadar településén 2023. március 6-án, miután egy robbanószerrel felszerelkezett merénylő motorkerékpárjával hátul
Dhadar, 2023. március 6. Teherautóroncsot szállítanak el egy öngyilkos merénylet helyszínéről a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány Dhadar településén 2023. március 6-án, miután egy robbanószerrel felszerelkezett merénylő motorkerékpárjával hátulról nekihajtott a rendőröket szállító teherautónak. A támadásban legkevesebb kilenc rendőr életét vesztette, további tizenhat pedig megsebesült, akik közül nyolcnak válságos az állapota. MTI/AP/Szaid-ud-Din
Vágólapra másolva!
Kilenc rendőr halt meg Pakisztánban, és további 16 pedig megsebesült, amikor hétfőn egy öngyilkos merénylő támadt az őket szállító teherautóra.
Vágólapra másolva!

A merénylet Dhadar településén történt,120 kilométerre Beludzsisztán tartomány székhelyétől, Kvettától.

A helyi rendőrség tisztviselője szerint

az öngyilkos merénylő motorjával hátulról nekihajtott a rendőröket szállító teherautónak.

Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet, mert a sérültek közül nyolcan válságos állapotba kerültek.

Teherautóroncsot szállítanak el az öngyilkos merénylet helyszínéről a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány Dhadar településén Forrás: MTI/AP/Szaid-Ud-Din

Beludzsisztán nagy, szegény és gyéren lakott tartomány Pakisztán délnyugati részén. Afganisztánnal és Iránnal határos. A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos megmozdulások.

A tartomány szénhidrogénekben és ásványi anyagokban gazdag terület, viszont a 12 milliós lakosság arra panaszkodik, hogy megfosztják őket a természeti erőforrásoktól.

Az erőszakcselekmények egy részét a Kína által tervezett, 50 milliárd dolláros Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) keretében a tartományban épülő létesítményeken dolgozó munkások, valamint rendvédelmi szervezetek tagjai ellen követik el.

Öngyilkos merényletnek áldozatul esett rendőr holttesténél áll egy egészségügyi dolgozó Forrás: MTI/AP/Szaid-Ud-Din

Beludzs szakadár csoportok többször hangoztatták, hogy ellenzik a kínai befektetéseket. Azt vetették a kormány szemére, hogy az

ott megtermelt javak más pakisztáni tartományokhoz kerülnek.

A rendőrséget ezen felül rendszeresen támadják a pakisztáni Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei is.

Pakisztán az utóbbi hónapokban - különösen azóta, hogy a tálibok 2021 augusztusában átvették az ellenőrzést Afganisztánban - egyre rosszabb biztonsági helyzettel néz szembe, különösen az Afganisztánnal határos régiókban.