Hatalmas botrány Hollandiában: Mark Rutte miniszterelnök lemondását követelik

Mark Rutte, Hollandia, Amszterdam, botrány, örökbefogadottak
Mark Rutte és az egész kormánya kénytelen volt lemondani a botrány miatt.
Vágólapra másolva!
Lemondásra szólították fel a holland miniszterelnököt, miután egy parlamenti vizsgálat megállapította, hogy a kormány a profitot választotta az emberek helyett a groningeni gázbotrányban - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség arról számolt be, hogy a De Telegraaf című napilap által nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásban

a válaszadók elsöprő 83 százaléka úgy véli, hogy Mark Rutte holland miniszterelnöknek le kellene mondania, miután egy parlamenti vizsgálat megállapította, hogy kormánya a profitot az emberek érdekei elé helyezte, és évekig figyelmen kívül hagyta a groningeni gázkitermelés kockázatait, ami nyomorúságot okozott a térségben élőknek.

Emlékezetes, a Rutte-kormány engedélyezte, hogy olyan multinacionális vállalatok, mint a Shell és az ExxonMobil földgázt termeljenek ki a Groningen tartományban található gázmezőn – ami mellesleg Európa egyik legnagyobbika. Előtte azonban súlyosan alábecsülte mindennek a közösségre gyakorolt pusztító hatását.

A jelentés az energiaipari óriáscégek évtizedek óta folytatott tevékenységének kétéves vizsgálata után készült és megállapította, hogy a lakosokat évtizedeken át "strukturálisan figyelmen kívül hagyták", és ezzel "katasztrofális következményeket" okoztak.

A gázóriások tevékenysége számos olyan geológiai következménnyel járt, amelyek miatt több ezer otthon került veszélybe.

– áll a jelentésben, amely kártérítési rendszert javasolt az érintettek számára. Minden másképp is alakulhatott volna ha a helyiekre korábban hallgatnak – áll a jelentés elején.

– olvasható a közel kétezer oldalas, rendkívül kritikus dokumentumban.

Nem hagyta szó nélkül a jelentést Mark Rutte sem:

– mondta egy sajtótájékoztatón a jelentés megállapításaira reagálva a miniszterelnök és hozzátette, hogy ezek a jelentések "világossá teszik, hogy sokat kell tenni a térség megsegítése és remélhetőleg a bizalom helyreállítása érdekében".

Úgy tűnik azonban, hogy a kormány válasza nem sokat tett a választók nagy többségének megnyugtatására: egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatásban a válaszadók 83 százaléka követelte Rutte és a kormány vezető tisztségviselőinek lemondását az ügy miatt.

– mondta egy szavazó a De Telegraafnak.

– tette hozzá egy másik. Egy harmadik pedig kijelentette, hogy

a Rutte-kormányok rengeteg nyomorúságot okoztak már és új választásokat követelt.

Úgy véli, hogy a kabinetbe és a közigazgatási kultúrába vetett bizalom teljesen eltűnt Hollandiában. A vezető politikusok egyébként régóta alábecsülték a problémák súlyosságát és sürgősségét. Amikor 2018 körül világossá váltak a veszélyek, Rutte többször is ellátogatott Groningenbe, és részt vett különböző fórumokon, meghallgatta a helyiek panaszait, de nem foglalkozott vele – legalábbis ezt állapította meg a jelentés.