Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Képmutatás: állami engedéllyel kerülik meg a holland vállalatok a szankciókat

FOTO parlement persoon Eén persoon Volwassene Kleding volwassen Portret Rood Microfoon verkiezingen bedrijf mannen Serieus Elders kamerlid Premier Politiek Staatssecretaris zaal functie DEBAT fractie positief Partij formatie Corona beroep documenten verke
Mark Rutte
Vágólapra másolva!
Hollandiában a külügyi, a gazdasági, a pénzügyi, az infrastrukturális és az oktatási minisztérium lehetőséget kapott arra, hogy felmentse a hazai vállalatokat az Európai Unió Oroszország ellen bevezetett szankciói alól - számol be minderről a hirado.hu.
Vágólapra másolva!

Hollandia február vége óta eddig 91 olyan engedélyt adott ki különböző vállalatoknak, amellyel mentesítette azokat az Oroszországgal szembeni uniós szankciók végrehajtása alól – írta az RTL Nieuws holland hírportál.

Mark Rutte és a holland kormány szankciókpárti, miközben mentességet adnak a holland cégeknek. Forrás: AFP/ANP MAG/Bart Maat


– mondta egy neve elhallgatását kérő tisztviselő a csatornának.

– idézi a külügyminisztérium közleményét a csatorna. Hozzátették a külügyminisztérium egyszer adott mentességet a „diplomáciai kapcsolatok" engedélyezésére is.

A minisztérium ugyanakkor „üzleti titokra" hivatkozva nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az érintett vállalatok nevét, valamint a mentességek alapján megvalósult üzletek értékét sem.

Az infrastrukturális minisztérium is adott ki felmentést többek között azzal kapcsolatban, hogy Európai Unióban április óta kikötési tilalom van érvényben az orosz lobogó alatt közlekedő hajókra. Azonban a minisztérium döntése alapján „bizonyos rakományokat" szállító orosz hajók továbbra is kiköthetnek Hollandiában. Ez például az alumíniumot és az élelmiszereket is érinti.

Az RTL Nieuws szerint a Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium eddig 25 engedélyt adott ki holland cégeknek arra, hogy azok a Gazprom korábbi leányvállalataival dolgozhassanak tovább.

Indokolásuk szerint cégek „humanitárius okokból", valamint „tisztán polgári ügyekben" való együttműködésre kaptak felhatalmazást. A pénzügyminisztérium pedig 13 további mentességet adott a szankciók hatálya alá tartozó befagyasztott eszközökkel, vagy árukkal kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről