45 évet töltött börtönben egy halálraítélt japán férfi, újratárgyalják az ügyét

Vágólapra másolva!
Újratárgyalják annak a 87 éves japán férfinek az ügyét, aki 45 évet ült börtönben halálraítéltként. Iwao Hakamadát négy ember meggyilkolásával vádolták, azonban 2014-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Most a legfelsőbb bíróság előtt folytatódik az ügy - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A 87 éves Iwao Hakamadát 1968-ban négy ember meggyilkolásáért ítélték el, de 2014-ben feltételesen szabadlábra helyezték, miután új bizonyítékok kerültek elő.

A férfit a világ leghosszabb ideig börtönben lévő tartó halálra ítélt rabjaként tartják számon.

A tokiói legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy Hakamadát újra bíróság elé kell állítani.

Az egykori bokszoló kezdetben bevallotta a gyilkosságokat, de később visszavonta vallomását, és a kétéves tárgyalása során végig ártatlannak vallotta magát.

Halálos ítéletét 1980-ban véglegesítették.

– mondta a férfi testvére.

Sokan úgy vélik most végre pont kerülhet az évtizedek óta húzódó ügy végére. Hakamada ideje nagy részét a halálsoron töltötte magánzárkában. A halálbüntetés-ellenes csoportok üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését, és azt mondták, hogy a perújításnak meg kell történnie, amíg a rossz egészségi állapotú Hakamada még részt vehet a meghallgatásokon.

- mondta Hideaki Nakagawa, az Amnesty International Japan igazgatója.

Hakamada egy misogyártó alkalmazottja volt, amikor 1966-ban letartóztatták, mert kirabolta és meggyilkolta a cég ügyvezető igazgatóját, feleségét és két tizenéves gyermeküket. A

családtagokat halálra késelték, és felgyújtották otthonukat Shizuokában, Japánban.

Hakamada, aki 2014 óta van feltételesen szabadlábon, kezdetben tagadta a vádakat, de később beismerő vallomást tett, és azt állította, hogy a rendőrség a 20 napos kihallgatáson megfenyegette és bántalmazta. A shizuokai kerületi bíróság 2014-ben engedélyezte a perújítást, miután a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy több ruhadarabon talált vér nem Hakamadáé.