Kongatják a vészharangot: globális élelemiszerválság fenyeget, ha nem lesz hamarosan béke

Grain harvest in Kharkiv Region Ukraine conflict Russian invasion Ukraine war Russia-Ukraine war food security grain crop Kharkiv Region Horizontal WAR HARVEST AGRICULTURE FARMING COMBINE HARVESTER
KHARKIV REGION, UKRAINE - JULY 30, 2022 - A combine harvester dumps grain crops into a truck as the harvest season is underway in the northern part of the region despite Russian shelling, Kharkiv Region, northeastern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Oroszország és Ukrajna között zajló véres háború nem csak az ukrajnai színtéren okoz mérhetetlen károkat, a háború árnyéka egyre több országra rávetül - hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy a háború átterjed más országokra, ha nem kezdődnek meg a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között. A felek igyekeznek egyre több országot bevonni a konfliktusba és a balkáni országok mellett már Afrika is egyre jobban érzi a hatásokat.

Egy kombájn gabonát pakol egy teherautóra az aratási szezonban 2022 júliusában Harkiv régióban, Északkelet-Ukrajnában Forrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

A háború globális élelmiszerválsággal fenyeget, a legkiszolgáltatottabb országok pedig Afrikában vannak. A szenegáli elnök már tavaly júniusban megkongatta a vészharangot, amikor Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Szenegál első embere és az Afrikai Unió vezetője már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy

Macky Sall rámutatott arra is, hogy történjék bármi, a gabonát, a többi élelmiszert és a műtrágyát érintő következményeket nem szabad Afrikára szabadítani, hiszen a kontinensen így is gyakran nehézkes az élelmiszerellátás, a műtrágya pedig a mezőgazdaság egyik legfontosabb sarokköve.

– tette hozzá Sall.

A háború alatt egyszer már a küszöbön állt egy komolyabb éhínség, amikor az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciók özöne megzavarta a műtrágya, a búza és más áruk szállítását és megnövelte az élelmiszerek és az üzemanyagok árait.

Több tízmillió embert fenyeget az éhínség ha nem lesz mihamarabbi tűzszünet és béke Forrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

Abban az időszakban drámai módon kiéleződtek az éghajlatváltozás és az élelmiszerellátás miatt kialakult konfliktusok, ilyen helyzetben pedig könnyen társadalmi zavargások törnek ki, amelyek végül polgárháborúba is átcsaphatnak – káoszt, halált és éhínséget hagyva maga után.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete ezután augusztusban előrevetítette, hogy az orosz-ukrán háború 40 millió ember élelmezésének bizonytalanságát fogja okozni és hogy a szubszaharai térség lesz a leginkább érintett.