Bangladesben bezáratták a legnagyobb ellenzéki újságkiadót

Vágólapra másolva!
Banglades fő ellenzéki pártjának egyetlen megmaradt újságja is beszűntette a működést, miután a kormány felfüggesztő végzését a bíróság helyben hagyta. Az eset a médiaszabadsággal kapcsolatos félelmeket erősíti.
Vágólapra másolva!

A Dainik Dinkal, nagy példányszámú újság több mint három évtizede a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) egyik fontos hangadója. Több száz újságírót és sajtómunkást foglalkoztat, és olyan híreket is közöl, amelyeket a többségében kormánypárti üzletemberek által finnanszírozott többi újság csak ritkán tesz közzé.

Ide tartoznak például a BNP aktivistáinak gyakori letartóztatásai és az ellenzéki párt támogatói ellen indított hamis ügyek ezrei.

- írta a Guardian.

A dhakai kerületi hatóságok december 26-án rendelték el a lap leállítást, de az újság folytatta a működést, miután fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb felsőbíróságon.

- mondta az AFP-nek Shamsur Rahman Shimul Biswas, az újság vezető szerkesztője.

A végzésben, amelynek egy példányát az AFP megszerezte, az állt, hogy az újság nyomdai engedélyét törölték, miután az újság megsértette az ország nyomdai és kiadási törvényeit.

A bíróság állítása szerint a lap kiadója, Tarique Rahman - a Nemzeti Párt megbízott vezetője - elítélt bűnöző, aki külföldön él és onnan látja el a lap irányítását.

Az újság vezető szerkesztője válaszul elmondta, hogy Rahman jelenleg Londonban él és benyújtotta lemondását az újságnál, új kiadót nevezett ki maga helyett, de a hatóságok nem fogadták el a változtatást.

- mondta Biswas.

Külföldi kormányok, köztük az Egyesült Államok, már régóta aggódnak amiatt, hogy a miniszterelnök próbálja elhallgattatni a kritikus hangokat, és hogy a kormányzat egyre inkább tekintélyelvűvé válik.

A kormány egyelőre nem kommentálta a leállítást.

Két dhakai székhelyű újságíró-szakszervezet közös nyilatkozatban közölte, hogy

a döntés az ellenzéki hangok elnyomását tükrözi.

A Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) támogatói a hónap elején Barisalban az utcára vonultak, hogy Sheikh Hasina miniszterelnök lemondását követeljék.

A szakszervezetek és újságírók is kisebb utcai tüntetéseket tartottak.

Múlt hónapban Haszina kormánya titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva elrendelte 191 olyan weboldal bezárását, amelyeket "államellenes hírek" közzétételével vádolt.

A bangladesi kormány korábban már többször blokkolt weboldalakat, nevezetesen 2018 decemberében is, az országos választások előtt.