Az összeomlás szélén áll a brit egészségügy

Yeovil Hospital, Yeovil kórház, Egyesült Királyság, mentő, kórház épülete
National Health Service, UK - 20th March 2017: View of Emergency department and Ambulance service of an NHS hospital and emergency services, Yeovil District Hospital, UK
Vágólapra másolva!
Anglia több kórházában is napokat kell várniuk a betegeknek az ellátásra. Legutóbb az egyik páciens 99 órát feküdt a földön, mire jutott neki ágy, egy beteg gyerek pedig egy széken kuporodott össze, ott próbált elaludni. A brit egészségügy vezetői maguk is elismerik, hogy nagy a baj. Erről írt a Daily Mail.  
Vágólapra másolva!

A Swindon's Great Western Kórház egyik dolgozója elismerte, hogy elképesztően sok a betegük ezen a télen. Azután beszélt erről a Sunday Times-nak, hogy kiderült, valakinek 99 órát kellett várnia a kezelésre a baleseti és sürgősségi osztályon.

Sokaknak mindössze egy szék jut, de akik nem ilyen szerencsések, annak a földön kell kivárniuk a sorukat.

Ugyanakkor nem csak ennél az egészsügyi intézménynél tapasztaltak kellemetlen dolgokat a betegek.

Az oxfordi John Radcliffe Kórház sürgősségi osztályán egy hároméves kislány egy műanyag székre kuporodva próbált elaludni. Mint kiderült, órákat várt a kezelésre. Édesapja, Tom Hook megosztott egy képet a közösségi médiában, amin a széken alvó gyereke látszik és ezt írta hozzá:

Szavait a DailyMail cikke idézte, amelyben az áll, több oldalas várólisták készülnek azokról, akiknek ágyakra lenne szükségük, de az is kiderül belőle, hogy egy ideje a mentősöket arra kérik az orvosok, takarékoskodjanak az oxigénellátással. Ezt azzal magyarázzák, hogy megnőtt a hordozható oxigén iránti kereslet, ami miatt az ország több kórházában veszélyesen kifogytak a készletek. Az NHS egyik délnyugati dolgozója a következőt mondta a Sunday Times-nak:

Elképesztő képeket és megrázó vallomásokat posztoltak a sürgősségi segítséget kérők a liverpooli és wirrali intézményekből is. Az egyik nő, aki idős édesanyjával járt a Liverpooli Királyi Kórházban, azt tapasztalta, hogy a folyosók tele vannak kórházi hordágyon fekvő betegekkel. Egy 78 éves férfi közölte, hogy már két napja van ott, egy másik férfitől pedig, akit agyvérzés gyanúja miatt vittek be, kiderült, hogy már 24 órát ült egy székben.

- mondta.

A liverpooli Aintree Kórházból is megdöbbentő dolgot jelentettek. Egy beteg arról írt,

hogy 15 mentőautó áll sorban a sürgősségi bejárata előtt, bennük látják el a betegeket.


Ezekhez a posztokhoz amúgy rendszerint azt is hozzáteszik, hogy ez nem az orvosok és ápolók hibája, akik már így is túlterheltek, mert ők minden tőlük telhetőt megtesznek.

A Health Service Journalnak (HSJ) a mentők azt nyilatkozták, hogy a hiányt a légúti betegségekben szenvedő betegek nagy száma okozza, ami „a szállítók jelentése szerint magasabb, mint a Covid-világjárvány első hulláma idején". A brit egészségügyi vezetők régóta arról beszélnek, hogy az idei tél valószínűleg a legrosszabb a várakozási idők tekintetében,

mivel a kórházak nehezen tudnak megbirkózni az influenza és a "Strep A" rohamosan növekvő esetszámával.

A Royal College of Emergency Medicine (RCEM) elnöke, Dr. Adrian Boyle arról beszélt, hogy Nagy-Britanniában az egyik legalacsonyabb arányú a kórházi ágykapacitás Európában, az NHS pedig „személyzetmegtartási válsággal" néz szembe, miután 2022-ben 40 ezer nővért veszített el. Az utóbbi időben az ápolók és a mentők sztrájkja és az influenzaszezon is rontott a helyzeten. Az is kiderült, hogy tavaly novemberben 94,4 százalékos kórházi kihasználtságot regisztráltak, amire eddig soha nem volt példa a Szigetországban.