Újraindítottak egy francia szénerőművet

Hárfás Zsolt
Európa legszennyezőbb erőműve a lengyelországi Belchatów szénerőmű. Évente több mint 30 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki
Vágólapra másolva!
Franciaország újraindította a német határ közelében, Saint-Avold településen található Émile Huchet szénerőművet, amely ezentúl ismét hozzájárul a francia háztartások villamosenergia-ellátásához - írja a CNEWS.
Vágólapra másolva!

Az erőművet idén tavasszal, március 31-én állítottak le, azonban a francia kormány azonnal meg is kérdőjelezte saját döntését, és kilátásba helyezte a központ újraindítását, ha – az aktuális geopolitikai helyzetből fakadó energiaválság, valamint a francia atomreaktor-park részleges kényszerpihenője miatt – Franciaország villamosenergia-termelése és ellátása veszélybe kerülne.

Az energiaválság miatt hozta meg a döntést a francia kormány (illusztráció) Forrás: Phil Macdonald

Az újranyitást a francia kormány végül június végén jelentette be. Az energetikai átmenetért felelős minisztérium azonban már akkor hangsúlyozta, hogy az újbóli üzembe helyezés kizárólag az energiabiztonság érdekében, elővigyázatosságból meghozott döntés, és átmeneti lesz: az erőmű a villamosenergia-ellátás szempontjából kritikusnak mondható téli hónapokban marad csak aktív. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a francia kormány továbbra is elkötelezett a szénalapú energiatermelés felszámolása mellett.

Az Émile Huchet erőmű több mint félmillió tonna szenet használ majd fel 2023 márciusának végéig. Teljes kapacitással üzemelve 600 megawattóra energiát is képes előállítani, amely a Grand-Est régió – a Belgiummal, Luxemburggal, Németországgal határos vidék – otthonainak egyharmadát látja majd el árammal.

Az Émile Huchet erőmű újbóli üzembe helyezésével már ismét két széntüzelésű erőmű működik Franciaországban, a másik az Atlanti-óceán mellett lévő Cordemais településen található.