Újjáépíthetik a világ legnagyobb repülőjét

The Destroyed Largest Ukrainian Transport Plane Antonov An-225 Mriya (Dream) NurPhoto Unrest Conflict and War July 8 2022 8th July 2022 Kyiv - Ukraine Hangar Transport Plane Russian Invasion of Ukraine Horizontal WAR
Work to eliminate the effects of hostilities in hangar containing the Destroyed largest Ukrainian transport plane Antonov An-225 Mriya (Dream) at the Gostomel airfield near Kyiv, Ukraine. July 08, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Tervek készülnek a világ legnagyobb repülőgépének újjáépítésére, amelyet az orosz erők az ukrajnai invázió első napjaiban semmisítettek meg. A gyártó szerint a gép feltámasztása még messze van.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla az Ukrajnában folyó háborúban megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe.

A tervezési munkálatok megkezdődtek, hogy egy második Antonov An-225 teherszállító repülőgép épülhessen - írja a Bloomberg.

A megsemmisült Antonov An-225 Mriya Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Az óriásgép újjáépítése előtt továbbra is jelentős akadályok állnak.

A gyártó becslése szerint a 88 méteres szárnyfesztávolságú óriásgép újjáépítése legalább 500 millió euróba kerül, és elismerte, hogy ez az összeg tovább nőhet, mivel túl korai konkrét költségekről beszélni.

Azonban egyelőre nem világos, hogy miként lehet majd finanszírozást szerezni egy ilyen beruházáshoz, miközben Ukrajna gazdasága jelentős nyomás alatt áll az orosz támadás miatt, és az energetikai infrastruktúra pedig szintén jelentős károkat szenvedett el az orosz légitámadások miatt.

Az Antonov anyavállalata, az állami Ukroboronprom a repülőgép megsemmisülése után eredetileg azt mondta, hogy a helyreállítás több mint öt évet vesz igénybe, és több mint 3 milliárd dollárba kerül.

Az Antonov szerint az eredeti repülőgép alkatrészeinek mintegy 30 százaléka felhasználható egy új változat megépítéséhez.

A vállalat közölte, hogy még nem kezdődtek meg a munkálatok.