A francia gyerekek egynegyede csak nehezen jut orvosi ellátáshoz

Vágólapra másolva!
Már egy francia fogyasztóvédelmi egyesület is foglalkozik a Franciaországban egészségügyi sivatagok néven emlegetett jelenséggel, miszerint az ország számos régiójában nem áll rendelkezésre megfelelő orvosi ellátás.
Vágólapra másolva!

Az UFC-Que Choisir szervezet felmérést készített, amelyben a háziorvosok, valamint az orvosi beutaló nélkül elérhető gyermekorvosok, nőgyógyászok és szemész szakorvosok elérhetőségét vizsgálta. Az elérhetőséget területi rendelkezésre állás, valamint pénzügyi szempontból – az orvosok honoráriumának a nagysága, valamint a lakosság pénzügyi lehetőségei szerint – értékelte, majd interaktív térképen jelölte a lesújtó eredményeket.

Az UFC-Que Choisir megállapításai szerint

15,3 millió francia különösen nehezen jut a franciaországi egészségügyi ellátás gerincét képező háziorvosi szolgáltatáshoz.

Ez az adat pedig már a többszöröse a francia egészségügyi minisztérium 2018-ból származó adatainak, amely szerint a háziorvosi szolgáltatást „csak" 3,7-7,4 millió francia tudja nehezen igénybe venni.

A szervezet adatai szerint gyermekorvosi és nőgyógyászati ellátáshoz a francia gyermekek és nők egynegyede nem fér hozzá megfelelően.

A tíz éven aluli gyermekek 27,5 százaléka, azaz 2,1 millió gyermek ugyanis az ellátás szempontjából „elsivatagosodott" régióban él. Nekik – és szüleiknek – átlagosan 45 percet kell autózniuk ahhoz, hogy orvoshoz jussanak.

A tanulmányt készítő egyesület ezért megkérdőjelezi azoknak az állami ösztönző intézkedéseknek a hatékonyságát, amelyekkel a francia hatóságok 15 éve arra próbálják az orvosokat rávenni, hogy egészségügyi szempontból elhanyagolt régióban nyissanak praxist. Ezért a fogyasztóvédők arra szólítják fel a jogalkotókat, hogy a továbbiakban tiltsák meg, hogy az orvosok eleve túlkínálattal rendelkező területeken telepedjenek le (eltekintve néhány kivételtől), hogy a kormány függessze fel a szabadáras honorárium-rendszert, valamint a társadalombiztosítás által megszabott munkadíjra fittyet hányó orvosokat vágja el a pénzügyi támogatásoktól.

A francia egészségügy válsága azonban nem csak a járóbeteg-ellátásban jelentkezik. A francia kórházakban ugyancsak kritikus állapotok uralkodnak évek óta.

Az ősszel kitört bronchiolitis-járvány miatt már lélegeztetőgépen lévő csecsemőket is egyik francia megyéből a másikba kell átszállítani, mert számos gyermekkórházban elfogytak az intenzív ágyak, vagy mert nem áll rendelkezésre megfelelő számú egészségügyi személyzet az intenzív ellátás biztosításához.

A napokban pedig az a történet szomorítja el a franciákat, amelyben

egy szárkapocscsont műtétre váró 77 éves dijoni asszony éhen halt a kórházban, miután augusztus 23. és 31. között mindössze egy alkalommal és mindössze egy csésze erőlevest adtak neki enni.

Orvoshiány miatt ugyanis az operációt folyamatosan elhalasztották, a személyzet pedig gondoskodott arról, hogy az asszony napról-napra éhgyomorral várja a következő napot, hátha akkor már lesz orvos, aki megoperálja.