Vezető izraeli politikus: “Netanjahu nagy tiszteletet tanúsít Orbán iránt“

NETANJAHU, Benjámin; ORBÁN Viktor
Jeruzsálem, 2019. február 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2019. február 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Eli Vered Hazan, a Likud külügyi igazgatója: ha győzünk, visszaállítjuk a különleges kapcsolatot Magyarországgal - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Izraelben 2022. november 1-jén előrehozott választásokat tartanak. Az előzetes várakozások szerint a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likud párt lehet a győztes befutó. Netanjahu és Orbán Viktor miniszterelnök mindamellett, hogy szövetségesként tekintenek egymásra, szoros barátságot is ápolnak, így, ha nyerne, visszaállhatna a jó kapcsolat a két ország között. A választásokkal kapcsolatban exkluzív interjút adott a Tázfalcsoportnak Eli Vered Hazan.

Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Izraelben várhatóan a jobboldal nyeri a választásokat. Ön mire számít? Melyek a kampány fő témái?

Ezúttal arra számítunk, hogy győzni fogunk, mert nincs más választásunk. Vagy egy Netanjahu vezette jobboldali kormány kerül hatalomra, amely előre viszi Izraelt és folytatja azt a tendenciát, hogy Izrael fontos nemzetközi szereplővé váljon, vagy egy Lapid vezette baloldali kormány, amely nem tudta kezelni a gazdaságot és Izrael ellenségeinek szavazataira fog támaszkodni.

Kampányunkban hangsúlyozzuk, hogy a lakosságnak azt kell választania, aki már meghozta a sikert - Netanjahu - és azt, aki úgy fog gondoskodni a lakosságról, ahogy már a múltban is gondoskodott róla - Netanjahu - vagy azt választja, aki az elmúlt évben rémálommá tette az életünket - a Lapid által vezetett izraeli baloldalt. Az elmúlt egy évben drámai áremelkedést, inflációt és gazdasági visszalépést tapasztaltunk, és az egyetlen, aki ezt helyre tudja hozni, az Netanjahu, aki már többször kihozott minket a gazdasági válságból.

Netanjahu és Orbán politikai szövetségesek, sőt, mondhatnánk, hogy barátok. Magyarország számára fontos lenne, hogy Izraelben ismét legyen egy erős jobboldali szövetségese. Ön szerint a Likud győzelme visszahozná a két ország nagyszerű kapcsolatát?

Egyáltalán nem kétséges. Netanjahu nagy tiszteletet tanúsít Orbán iránt. Ami Lapiddal volt, az nem lesz Netanjahuval. Ha győzünk, visszaállítjuk a különleges kapcsolatot Magyarországgal. A közös jövőnk garantált, ha Netanjahu lesz a miniszterelnök. Nagyon nem értünk egyet Lapid Orbánhoz való hozzáállásával.

A politikai stabilitás mindig fontos, de különösen Izraelben és a világ jelenlegi körülményeit tekintve. Arra számít, hogy a választások után erős jobboldali kormány alakulhat?

Mindent megteszünk, ami csak emberileg lehetséges, hogy nyerjünk. Óriási kihívás előtt állunk, ami az, hogy megszerezzük a többséget a választásokon, mert ha veszítünk, Izrael jövője sötétbe burkolódzik. Rengeteg erőfeszítést teszünk a győzelem érdekében, és reméljük, hogy ez kifizetődő lesz.