Brüsszel miatt napokig állnak sorban szénért a lengyelek

oroszország, orosz, szén, szénbánya, bányászat, RYBINSK, Borodinsky, Borogyinszkij
RYBINSK, RUSSIA - APRIL 19: A view from the Borodinsky coal mine, which is an opencast coal mine, operated by SUEK, producing 22 million tonnes per annum, next to the village of Borodino, in the Rybinsk district of the Krasnoyarsk region, Russia on April 19, 2022. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Napokig is várakozniuk kell azoknak, akik szenet akarnak vásárolni Lengyelországban. Az országban a lakosság ötöde szénnel fűt, az ellátás viszont a készletek szűkössége miatt jelenleg nem mindenki számára biztosított. Lengyelország korábban nagy mennyiségben importált szenet Oroszországból, de a brüsszeli szankciós politikához csatlakozva április óta nem érkezik orosz szén az országba – számolt be róla az M1 Híradója.
Vágólapra másolva!

Kilométereken keresztül áll a kocsisor a bogdankai szénbányához vezető úton. A közelgő fűtési szezonra készülve Lengyelországban egyre többen próbálnak fa- és széntartalékokat felhalmozni. A hatalmas kereslet miatt a bánya előtt több napos várakozási idővel kell számoljanak az emberek. Vannak akik napok óta az autójukban alszanak a sorukra várva.

– mondta az egyik vásároló.

A lengyelországi Belchatów szénerőmű. Forrás: PHIL MACDONALD

Korábban a lengyel szénbányák elsősorban az ipari felhasználók kiszolgálóiként működtek, és a kitermelt szén csupán 1 százalékát adták el a lakossági ügyfeleknek.

Mindez most megváltozik, és hosszú sorok alakultak ki, mert a szénbányáknak nincs elegendő kapacitása a vásárlók kiszolgálására. Éppen ezért a létesítmény üzemeltetői extra műszakokat vezetnek be, és azt ígérik, hogy naponta legalább 250 háztartást fognak tudni ellátni a jövőben.

A korlátozott tartalékok védelmében, illetve a visszaélések elkerülésére korlátozták a megvásárolható szén mennyiségét.

„Hat tonnában maximalizáljuk a vásárolható szén mennyiségét. Ezzel egyrészről a tartalékok igazságos elosztását szeretnénk garantálni, másrészről pedig szeretnénk gátat szabni az illegális viszonteladásoknak" – mondta a bánya szóvivője.

Lengyelországban a lakosság ötöde, mintegy négymillió háztartás fűt szénnel.

Az ország Európa egyik legnagyobb szénkitermelője, a lengyel szén felszínre hozása azonban a mélyen fekvő tartalékok miatt egyre költségesebb. Az ellátás biztosításához korábban Oroszországból importáltak olcsó és jó fűtőértékű szenet, de Lengyelország nem csak a földgázvásárlást állította le az ukrajnai háború kirobbanása után.

A Borodinsky nevű szénbánya, Borodino, Oroszország. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Alexander Manzyuk

Az európai szankciók részeként áprilistól megszűnt az orosz szén behozatala is.

A lengyel hatóságok szerint a fűtési szezon kezdetéig nem tudják mindenkinek biztosítani a hazai szenet, ezért más országokkal akarnak megállapodni a hiányzó mennyiség pótlásáról.