A németek szolidaritást várnak másoktól, miközben tönkretették saját magukat

Roland Tichy
Esztergom 
MCC Feszt
2022.07.30.
Fotó: Ficsor Márton
Roland Tichy Esztergom MCC Feszt 2022.07.30. Fotó: Ficsor Márton
Vágólapra másolva!
A németek most európai szolidaritást akarnak, a szolidaritás pedig szépítve mindig azt jelenti, hogy szegény vagyok, ezért elveszek öntől valamit - mondta el a Mandinernek a liberális-konzervatív Tichys Einblick lap alapító-szerkesztője, akit a média elfogultságáról, a német energiaválságról, a CDU bukdácsolásáról és Magyarország uniós helyzetéről is kérdezték.
Vágólapra másolva!

Tichy a Mandiner azon kérdésére, miszerint miként látja a német médiát és a saját szerepét benne, azt válaszolta, hogy

a német médiatér véleményspektruma egy nagyjából húszéves időszak alatt jelentősen beszűkült.

Leszögezte, hogy nagyon is nehéz Németországban más állásponton lenni – de lehetséges, és ő örömét leli benne.

A németek beadták a derekukat

Németország energiahelyzetével kapcsolatban elmondta, hogy az első, döntő lépést Angela Merkel tette, aki az utolsó csekély maradékig lekapcsolta az atomerőműveket, és mivel ez még nem elég, a szénerőműveket is. De mivel ennek ellenére is szükségük van valamiféle energiára, ezt a további energiát Oroszországból szerezte be Németország.

Roland Tichy szerint Németország lábon lőtte magát Forrás: Mandiner

Ez a német történelemben újdonság, hiszen a múltban az volt az energiapolitikai krédó, hogy ne függővé váljunk, hanem a beszállítók sokszínűsége által függetlenek maradjunk: jöjjön olaj Szaúd-Arábiából, Venezuelából, szén Ausztráliából, Kolumbiából vagy saját kitermelésből, legyen saját gáz, atomenergia... Mindezt vadul leépítették az orosz gáz javára - tette hozzá Tichy. Kiemelte:

ha emellett még azt is mondják, hogy egy köbméter gázt sem vesznek, az azt jelenti, hogy Németországban kihunynak a fények. Ez önmagában egy nevetséges állítás, nincs benne semmi politikai, semmi gazdasági. Aki ilyen kijelentéseket tesz, az a „szamárság" kategóriában gyakorlatilag csak kinevetésre érdemes kijelentéseket tesz.

A cechet Németország fizeti

Tichy arról is beszélt a Mandinernek, hogy a német gazdaság helyzetét mindig is nehézzé tette az, hogy a német márka igen kemény valuta volt, akinek pedig kemény valutája van, annak kihívás az export. Hiszen ez azt jelenti, hogy a német termékek ára más országok valutáiban nagyon magas. Németország azonban mindig a kemény valuta politikája által hajtotta végre a gazdasági csodát. Hiszen a másik oldalon egy kemény valuta a stabilitás kifejeződése, a kamatok viszonylag alacsonyak voltak, és a versenykényszer folyamatos nyomása növelte a gazdaság teljesítményét.

- mondta el Tichy, aki azt is hangsúlyozta, hogy

a cechet Németország fizeti, ő az euró vesztese, ezáltal a német gazdaság jövője napról napra egyre pocsékabb lesz.

Ehhez járul az egyértelmű gázválság: a német vállalkozások 16 százaléka mondja, hogy termelését már csökkentette vagy teljesen leállította. Ez egy ijesztő szám.

A németek most európai szolidaritást akarnak

Tichy szerint ők tönkretették a szőlőhegyüket, mert, mint mondja:

Forrás: Ficsor Márton

A válságból kivezető út

Tichy szerint volna ebből a válságból kiút, de az rövid távon nem járható. Úgy látja, hogy tervet kellene készíteni, amely szerint egy-két-három-négy év alatt megoldják az energiaválságukat, és egy ilyen tervvel valóban lehetne az EU-ban szolidaritást kérni.

A publicista szerint

  • tovább kellene üzemeltetniük az atomerőműveiket,
  • újra elkezdhetnék a németországi gázkitermelést.

Kifejtette, hogy Németországban, Alsó-Szászország tartományban nagyon sok gáz van, a gázkitermelő állomások még állnak, de lekapcsolták őket, mert úgy látjuk, hogy Oroszországból, Katarból és az USA-ból jó dolog gázt hozni, de a saját gáz maradjon csak a földben, mert a gáznak a földben és nem a levegőben a helye.

Tichy szerint lehetne még azt is, hogy

  • bevethetnének más technológiákat is, amelyekre szert tettek – például a szén elégetésével keletkező szén-dioxidot tárolhatnák a földben. De ezt sem akarják, pedig a technológiát Németországban fejlesztették ki, és sorozatkészen gyártották.

A politikai viszonyokról Tichy elmondta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU/CSU több okból is megbénult: egyrészt ők felelnek mindezen hibás energiapolitikai döntésekért, hiszen ezek nem az égből pottyantak, hanem Angela Merkel hajtotta végre őket. A CDU eddig nem volt képes Angela Merkeltől és az ő politikacsinálási módszerétől elhatárolódni.

Forrás: Ficsor Márton

A magyarok helyzete nehéz

A publicista úgy látja, hogy Magyarország olyan politikát folytat, amely ellentmond az európai fősodornak, és ez minden szinten negatívan csapódik le. Kimondta:

ebben a tekintetben a magyarok helyzete az Európai Unióban nagyon nehéz, a magyar kormány csak azzal próbálkozhat, hogy minél nagyobb fokú saját autonómiát építsen ki, s ezáltal vonja ki magát ebből a furcsa játékból, hogy olyasmiért büntetik, amit el sem követett. Ez a politika.

A publicista arról, hogy milyenek a benyomásai Magyarországról, azt mondta a Mandinernek, hogy

Nemrég egy albán diáklány mondta nekem, milyen furcsa, hogy náluk, Albániában sokkal jobb az internet, mint Hamburgban - tette hozzá.

Roland Tichy (*1955, Bad Reichenhall) német újságíró, publicista, a Tichys Einblick nevű, több mint húszezer példányban fogyó havilap és online portál kiadó-főszerkesztője. Közgazdaságtanból diplomázott, majd a Müncheni Lajos-Miksa Egyetemen volt tudományos segédmunkatárs, ahonnan Helmut Kohl kancellári hivatalának tervezési stábjába váltott. Ezután lett újságíró, először a Wirtschaftswoche bonni tudósítójaként, majd a Capital főszerkesztő-helyetteseként. Néhány évig a Daimler-Benznél volt vállalati ügyekért felelős vezető, majd különböző gazdasági lapok (Impulse, Die Telebörse, Euro) főszerkesztője. A Handelsblatt berlini irodájának vezetőjeként, a Wirtschaftswoche főszerkesztőjeként, emellett a Bild am Sonntag népszerű gazdasági publicistájaként alapította meg 2015-ben saját újságját.