Vákuumbombát használhattak az oroszok az ukrán invázió során, ami háborús bűnnek számít

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Kharkiv, Harkiv, Ukrajna, rakétatámadás, robbanás, romok, város, utca
A view of the square outside the damaged local city hall of Kharkiv on March 1, 2022, destroyed as a result of Russian troop shelling. - The central square of Ukraine's second city, Kharkiv, was shelled by advancing Russian forces who hit the building of the local administration, regional governor Oleg Sinegubov said. Kharkiv, a largely Russian-speaking city near the Russian border, has a population of around 1.4 million. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország ellen indítana eljárást háborús bűnök miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság, mivel egyes hírek szerint az oroszok vákuumbombát használtak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vizsgálatot indított Oroszország ellen az Ukrajna lerohanása során elkövetett esetleges háborús bűnök miatt, miután egy ukrán tisztviselő azt állította, hogy Oroszország illegális fegyvert használt a háború során - közölték tisztviselők.

A Fox News összeállítása szerint hétfőn Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova az amerikai Capitoliumban újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai inváziója során vákuumbombát használt, megsértve ezzel a nemzetközi jogot. Markarova egy zárt kongresszusi meghallgatás előtt beszélt erről.

Háborús bűnök miatt indulhat eljárás Oroszország ellen Forrás: AFP/Sergey Bobok

Ugyanezen a napon Karim Khan, az ICC főügyésze, aki már az inváziót megelőzően is vizsgálódott, azt mondta, hogy "a lehető leggyorsabban" vizsgálatot indít minden más lehetséges jogsértés ügyében. A vákuumbomba jellemzően pusztítóbb, mint a hagyományos bombák, mivel elnyeli az adott térben lévő oxigént, hogy jelentős robbanást okozzon.

A Fehér Ház a nemzetközi nyomozó szervek megerősítésére vár, mielőtt lépéseket tenne - közölték tisztviselők."Ha ez igaz lenne, akkor ez potenciálisan háborús bűncselekmény lenne" - mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az alábbi felvételen nagy valószínűséggel az említett vákuumbomba bevetése látható: