Kigyulladt a gyulafehérvári római katolikus teológia melléképülete

Erdély, Gyulafehérvár
Romania, Transylvania, Carpathians mountains, Alba Iulia, the citadel, the cathedral of the orthodox archdiocese and the St Michel cathedral
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki hétfő délután a gyulafehérvári római katolikus papnevelő intézet egyik melléképületében.
Vágólapra másolva!

A Fehér megyei tűzoltóság szóvivője, Radu Botezan az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a lángok a papnevelő intézet hőközpontjában csaptak fel, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy átterjedjenek a szomszédos Batthyáneum könyvtár épületére.

A szóvivő hozzátette: a tüzet sikerült lokalizálni.

A szóvivő arra is kitért, hogy a tűzoltóságot

a Batthyáneum könyvtárhoz riasztották, mert a bejelentést tevők azt hitték, hogy a könyvtár melléképülete gyúlt ki.

A könyvtárnak az egykori trinitárius templom ad otthont, a papnevelde viszont a templom melletti egykori rendházban működik.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól.

A visszaszolgáltatást azonban több mint két évtizedes pereskedés után a román legfelsőbb bíróság tavaly jogerősen elutasította.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét.

A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust - amelyet borjúbőrből készült pergamenre írtak, arany tintával - 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

A címlapi kép illusztráció!