Rémálom lett a síelésből egy elszabadult felvonó miatt Dél-Korában - videó

Sílift síbaleset meghibásodott felvonó Dél-Korea
A síelők az utolsó pillanatokban próbáltak kiugrani, egy hétéves gyerek súlyosan megsérült.
Vágólapra másolva!
Meghibásodott egy sílift Dél-Koreában, írja a síelők.hu. A január 22-én történt balesetben Bears Town síterepén a négyüléses lift először megállt, majd elindult visszafelé, egyre nagyobb sebességgel. A síelők az utolsó pillanatokban próbáltak kiugrani, egy hétéves gyerek súlyosan megsérült.
Vágólapra másolva!

A felvonó meghibásodása először csak megállította az üléseket, majd rövid idő után visszafelé indította azokat. A videón látszik, hogy

a síterep munkatársai minden erejüket bevetve próbálják megfékezni és tartani az egymásra halmozódó üres székeket, elkerülve ezzel a mág nagyobb tragédiát.

A lent lévő síelők próbálják figyelmeztetni egymást, hogy ugorjanak ki, de hátrafelé, léccel a lábukon ez sokaknak csak sérülés árán sikerült. A helyi mentők 45 utast láttak el, egy gyereket kórházba kellett vinni.

A felvonó katasztrófáját végül elkerülték, néhány perccel később ugyanis meg tudták állítani. A személyzet ekkor már nem merte megkockáztatni az újraindítást, még bitonságos üzemmódban sem, így

a székekben ragadt 100 síelő egy része kiugrott, a többségüket azonban a helyi tűzoltóknak kellett lehozniuk kötelek segítségével.

A baleset után lezárták a síterepet, az ügyben elindították a szükséges vizsgálatokat. A síterep vezetősége elnézést kért és kárpótlást ígért a sérülteknek.

A mostani szerencsétlenség kísértetiesen hasonlít egy 2018-ban történt grúziai síbalesetéhez. Ott az alkalmazottak nem fogták fel a székeket, így azok visszafelé, a völgyállomáson is óriás sebességgel vették be a kanyart, sokan csak akkor zuhantak ki a liftből. Az akkori vizsgálat a síterep felelősségét állapította meg.