Ezt hozta Biden elnöksége: kétmillió illegális migráns érkezett az Egyesült Államokba idén

Mexikó, USA, Egyesült Államok, határátkelés, határ, bevándorlás, migráns
YUMA, ARIZONA - DECEMBER 10: Immigrant families from Haiti walk from Mexico through a gap in the border wall into the United States on December 10, 2021 in Yuma, Arizona. They had made the arduous journey from Brazil and Chile in South America. Yuma has seen a surge of migrant crossings in the past week, with many immigrants trying to reach U.S. soil before the court-ordered re-implementation of the Trump-era "Remain in Mexico" policy. The policy requires asylum seekers to stay in Mexico during their U.S. immigration court process. John Moore/Getty Images/AFP (Photo by JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy elemzés szerint Joe Biden megengedő migrációs politikája oda vezetett, hogy az elnök hivatalba lépése óta közel 2 millió (egész pontosan: 1,92 millió) illegális migráns érkezett Mexikó felől az Egyesült Államokba. Így 2021 első 11 hónapjában sikerült megdönteni az 1986-os rekordot, amikor 1,6 millió migráns lépett amerikai felségterületre. Az Egyesült Államokba idén több ember érkezett, mint amekkora San Diego, Dallas, Philadelphia vagy Phoenix lakossága. A migrációs nyomás növekedésének oka elsősorban az, hogy Biden elnök leállíttatta az elődje, Donald Trump által javasolt határfal továbbépítését. Ez pénzügyi téren is komoly veszteséggel járt. Mindezek ellenére a Biden-kormányzat még több jogot akar biztosítani az illegálisan érkezetteknek, amelynek költségeit az amerikai adófizetőkre hárítaná.
Vágólapra másolva!

A Princeton Policy Advisors nevű agytröszt (think thank) vezetője, Steven Kopits hivatalos statisztikák alapján egy elemzést készített, amelyben az áll, hogy Joe Biden elnök januárban történt hivatalba lépése és december között összesen

1,92 millió illegális migráns kelt át a mexikói-amerikai határon

derül ki a jobboldali Breitbart szemléjéből.

Joe Biden amerikai elnök. Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az elemzés szerint Joe Biden megengedő migrációs politikája „csábító hatást" gyakorolt az elsősorban közép-amerikai migránsokra.

Az 1,92 millió illegális migráns több mint 300 ezer fővel haladja meg az 1986-os rekordot, amikor 1,6 millió illegális migráns kelt át a mexikói-amerikai határon,

mivel Ronald Reagan akkori elnök amnesztiát adott nekik.

A 2021 januárja és decembere között (tehát 11 hónap leforgása alatt) az Egyesült Államok felségterületére illegálisan érkező migránsok száma meghaladja az olyan nagyvárosok népességét mint Phoenix (Arizona), Philadelphia (Pennsylvania), San Antonio (Texas), Dallas (Texas) San Diego (Kalifornia). Decemberi statisztikák magától értetődően még nem állnak rendelkezésre.

A szövetségi Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security-DHS) statisztikái alapján idén

novemberben 166 ezer illegális migráns lépte át a mexikói-amerikai határt, ami az előző év novemberéhez képest 140 százalékos emelkedést jelent.

Haitiből származó migránsok a mexikói-amerikai határ közelében, 2021. december 10-én. Yuma, Arizona. Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/John Moore

A 2021-ben Amerikába érkezett közel 2 millió illegális migránsból 1,05 millió fő a texasi határszakaszon keresztül próbálkozott az Egyesült Államok területére bejutni.

Az idei év első 11 hónapjában a Texasba irányuló illegális migráció 375 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet.

Az elemzés rávilágít arra, hogy az illegális migráció leginkább azért ugrott meg, mert

Joe Biden kormányzata leállította az előző elnök, Donald Trump által javasolt határfal továbbépítését.

A Breitbart márciusi számításai szerint a határfal építésének a leállítása körülbelül napi 6 millió dollárjába kerül az amerikai adófizetőknek, mivel az építkezési anyagok már a helyszínre voltak szállítva, a munkálatok elő voltak készítve, a és közbeszerzési szerződések meg voltak kötve.

A határfal építésére korábban elkülönített adófizetői pénz nagy részét hivatalosan most „környezet-helyreállításra" költik. Az nem teljesen világos, hogy ezen mit értenek és egész pontosan mennyibe kerül.

Az elmúlt hetekben Ken Paxton texasi főügyész és Eric Schmitt missouri főügyész sürgette a legfelsőbb bíróságot, hogy tegyenek lépéseket azért, hogy kötelezzék valamilyen módon a Biden-kormányzatot a határfal továbbépítésére.

Paxton közleménye alapján:

Haitiből származó migránsok a Rio Grande folyó közelében, a mexikói-amerikai határon, 2021. szeptember 18-án. Del Rio, Texas. Forrás: AFP/Paul Ratje

Miközben az Egyesült Államokba irányuló illegális migráció rekordokat dönt, a hírek alapján Biden „európai stílusú befogadóközpontokat" akar kialakítani a déli határon. A híradásokból az nem derül ki, hogy melyik európai ország bevándorlási gyakorlatából inspirálódna az amerikai elnök.

A Breitbart szerint a migránsokat csak nagyon rövid ideig tartanák a határon lévő, átalakítandó ellenőrző pontoknál,

ezt követően pedig beengednék őket az Egyesült Államok belső területei, abban a reményben, hogy később megjelennek egy bevándorlási meghallgatáson.

Ezen időszak alatt „hozzáférést biztosítanának számukra szabadidős és oktatási programokhoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és jogi tanácsadáshoz", egészen addig, ameddig a különböző nem kormányzati szervezetek (NGO-k) segítséget nyújtanak nekik a menekültügyi eljárásuk lefolytatásához.

Minden bevándorláspárti lépések többletköltségeit „természetesen" az amerikai adófizetők állnák.