A Biden-kormányzat felmondta az amerikai-mexikói határfal építésére vonatkozó utolsó szerződéseket is

TOPSHOTS Horizontal PRESIDENT BORDER WALL IMMIGRATION CAR (FILES) In this file photo taken on March 13, 2018 the motorcade carrying US President Donald Trump drives past a US-Mexico border fence as Trump heads for an inspection of  border wall prototypes
Határfal-prototípus az amerikai-mexikói határon
Vágólapra másolva!
A washingtoni szövetségi Belbiztonsági Minisztérium sajtóközleménye alapján a Joe Biden vezette demokrata, baloldali kormányzat felmondta az utolsó, Donald Trump elnöksége idején kötött szerződéseket is az amerikai-mexikói határfal megépítésével kapcsolatosan, így az már biztosan nem fog elkészülni szövetségi forrásból. Texas republikánus vezetése viszont tovább építené a falat a saját állami költségvetéséből.
Vágólapra másolva!

A konzervatív National Review a Belbiztonsági Minisztérium pénteki sajtóközleményére hivatkozva írta meg, hogy a Biden-kormányzat felmondta az utolsó szerződéseket is, amelyeket az illetékes tárca még Donald Trump elnöksége alatt kötött meg.

A most felbontott szerződések a texasi-mexikói határon lévő fal továbbépítésére vonatkoztak, mely a Laredo és a Rio Grande folyók mentén húzódott volna, körülbelül 31 mérföld hosszan.

Többségében Haitiből származó migránsok a Rio Grande folyó partján, a mexikói-texasi határon, 2021. szeptember 19-én Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/John Moore

Az Egyesült Államok déli határait közben soha nem látott migrációs válság sújtja, ez összefüggésben áll Joe Biden megengedő migrációs politikájával. A demokrata államfő beiktatásától szeptemberig

hozzávetőlegesen egymillió illegális migráns próbált meg bejutni az Egyesült Álalmok területére.

Csak az elmúlt hónapban majdnem 30 ezer Haitiből származó migráns lépett amerikai területre, döntően Texasban, a Rio Grande határfolyón keresztül, ahol leállították az építkezéseket. A 30 ezer haiti migráns közül végül 12 ezret engedtek be, a többieket visszakísérték Mexikóba.

A határfal megépítésére vonatkozó szerződések felbontása miatt a republikánusok heves kritikával illeték a Biden-kormányzatot, élükön Dan Crenshaw texasi képviselővel és Tom Cotton arkansasi szenátorral.

Az elnök mellett a kritikák kereszttüzébe került Alejandro Mayorkas demokrata belbiztonsági miniszter is.

Texas republikánus vezetése egyébként tovább építené a határkerítést, a The Federalist szeptember végi értesülése alapján az állam törvényhozása már meg is szavazott egy 750 millió dolláros keretet erre a célra.

Ez mintegy 730 mérföldes határfal megépítésére vonatkozik,

a törvénytervezetet pedig szentesítette az aláírásával Greg Abbott republikánus kormányzó.