Kizárólag fekete, afrikai migráns kereskedők árulhatták termékeiket egy párizsi karácsonyi vásáron

Vágólapra másolva!
A francia főváros XVIII. kerületében egy fekete, úgynevezett jogvédő szervezet, a „Csak fekete árucikkeket vásárolok" (Je Consomme Noir) olyan karácsonyi vásárt rendezett a múlt hétvégén, amelyen csak fekete bőrszínű, afrikai migráns, illetve migrációs hátterű termelők, kézművesek és árusok értékesíthették a termékeiket.
Vágólapra másolva!

A konzervatív francia napilap, a Le Figaro által megkeresett, afrikai migránsokat tömörítő Je Consomme Noir képviseletében egy önkéntes úgy nyilatkozott, hogy a szervezetnek nem célja a politizálás, ők csak egy pozitív üzenetet szeretnének eljuttatni a közösségükhöz.

A Le Figaro által megkérdezett ügyvédi iroda, az Amado Avocats egyik jogásza szerint

a kizárólag feketék és afrikai migránsok, illetve migrációs hátterűek számára elérhető árusítóhelyek nem ütköznek francia törvényekbe, és nem tekinthetők diszkriminatívnak a fehér kereskedőkkel szemben.

„Ugyanis az ötlet semmiben nem különbözik attól, mintha a piac például Provence-ból, Elzászból vagy az Antillákról érkező árusok eseménye lenne" - tette hozzá. A jogász véleménye alapján

csak azt tekinthetnék diszkriminatívnak, ha az afrikai migránsokat támogató szervezők megtiltanák a fehér közösség tagjainak a vásárlást a fekete bőrszínű árusok piacán.

Szerinte a fehér vásárlók (és pénztárcáik) kitiltása pedig egyáltalán nem volt célja a szervezőknek.