Elefánt megölése és elefántcsont-kereskedelem miatt ítéltek el öt férfit Indonéziában

elefántagyar
Vágólapra másolva!
Elefánt megölése és elefántcsont-kereskedelem miatt börtönre ítéltek öt férfit Indonéziában.
Vágólapra másolva!

Aceh tartomány egyik bírósága Indonézia természeti erőforrásokat és ökoszisztémát védő törvényeinek megsértése miatt ítélte el a vádlottakat. Az egyik orvvadászt, aki megölt és lefejezett egy szumátrai elefántot, és megbízóját 2,5 év börtönre, valamint 50 millió rúpia (1,1 millió forint) pénzbüntetésre ítélték.

A másik három elkövető elefántcsont-kereskedő volt, őket három év börtönbüntetésre és 100 millió rúpia (2,2 millió forint) pénzbüntetésre ítélték.

Az elefánt tetemét július 11-én találták meg Észak-Aceh egyik pálmaültetvényén. A helyi rendőrség az Acehi Természetvédelmi Központtal együttműködésben kezdte meg a nyomozást.

A boncolás szerint az állat mérgezést követően múlt ki.

A rendőrség augusztusban tartóztatta le az öt gyanúsítottat. Az orvvadász elismerte, hogy 2017 óta öt alkalommal kísérelt meg méreggel megölni egy-egy elefántot, de csak kétszer sikerült neki, beleszámítva a nyomozást elindító esetet. Az orvvadász vallomása szerint az elefántcsontot eladta megbízójának, aki négy vásárlónak adta tovább.

Az elmúlt hét évben 46 elefántot találtak holtan Aceh tartományban, számos esetben illegális vadászat és emberekkel való konfliktus állt a háttérben.

Az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a szumátrai elefántok populációja 2014 óta 1300-ról 693 egyedre csökkent. A szumátrai elefánt az ázsiai elefánt egyik alfaja.