Tizenkét éve ölte meg idomárját egy kardszárnyú delfin az Egyesült Államokban

dawn
Vágólapra másolva!
12 évvel ezelőtt, tragikus módon hallt meg Dawn Brancheau, a SeaWorld Orlando szabadidőparkban dolgozó állatidomár, akit az a kardszárnyú delfin ölt meg, akivel már hosszú ideje együtt dolgozott. Családja azóta sem tudta feldolgozni az aznap bekövetkezett eseményeket, testvére még mindig fájó szívvel idézi fel a végzetes a napot.
Vágólapra másolva!

A 40 éves Dawn Brancheau az egyik legképzettebb és legtapasztaltabb trénernek számított a Seaworld Orlando víziparkban, ő volt az egyike azoknak akik engedélyt kaptak, hogy a Tilikum nevű kardszárnyú delfinnel dolgozzanak.

A végzetes napon 2010. február 24-én Dawn ismét Tilikummal dolgozott, ahogy már egy jó ideje, egyáltalán nem volt ismeretlen az állat számára, de aznap egy gyakorlat közben Tilikum viselkedése egyik pillanatról a másikra megváltozott.

Az állat a vízbe rántotta Dawnt a tartálya oldaláról és megölte.

Dawn, aki már közel 15 éve dolgozott bálnákkal a Seaworldben, már 13 éves korában eldöntötte, hogy ezzel szeretne foglalni, miután megnézte az egyik műsort az ohio-i Seaworldben.

A családja azóta sem tudja feldolgozni, hogy elvesztették őt, testvére Debbie szerint az okozta a halálát, amit a legjobban szeretett csinálni az életében, sosem fogja elfelejteni azt a napot, amikor közölték vele, hogy nővére már nincs többé.

- írta meg a Dailystar.

A baleset miatt a SeaWorld felülvizsgálta és változtatott az addigi biztonsági szabályokon, de az incidens heves vitákat váltott ki a fogságban tartott bálnákról.

Egyesek úgy vélik, hogy Tilikum viselkedése és hirtelen agresszivitása egyértelműen a fogságban tartás hosszútávú hatásaira vezethető vissza.

A család a tragédia óta létrehozta a Dawn Brancheau Alapítványt, ami működése óta aktívan segíti a hajléktalanokat és egyéb jótékonysági szervezetek munkáját; többek között már játszótereket is építettek a helyi közösség számára.