Kiszivárgott a felvétel, így zuhant a brit légierő egyik vadászrepülőgépe a tengerbe - videó

F-35B baleset vadászrepülőgép brit légierő HMS Queen Elizabeth
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott egy felvétel arról, ahogy a Brit Királyi Légierő egyik gépe a Földközi-tengerbe zuhan felszállás közben az egyik anyahajóról. A védelmi minisztérium vizsgálatot indított, egyelőre nem kommentálják a videót.
Vágólapra másolva!

Megjelent egy videó arról, ahogy a Brit Királyi Légierő egyik F-35B típusú repülőgépe a tengerbe zuhan egy rutinrepülés során a Földközi-tengeren hajózó HMS Queen Elizabeth nevű anyahajó fedélzetéről - számol be a BBC.

A baleset november 17-én történt, az eseményeket vélhetően a hajó egyik térfigyelő kamerája rögzítette.

Egyelőre nem kommentálta a védelmi minisztérium

A felvételen látható, ahogy a gép felszállásra készül, de a kifutópálya végén ehelyett egyszerűen a tengerbe zuhan.

A pilótának sikerült katapultálnia.

A cikkben azt írják, egyes feltételezések szerint a balesetet az okozhatta, hogy egy motorburkolatot rajta hagytak a gépen, emiatt nem tudott felszállni.

A brit Védelmi Minsztérium hétfői közleményében azt írta, hogy tudnak az interneten keringő felvételről, de egyelőre kora lenne kommentálni az incidens lehetséges okait.

A roncsokat egyelőre nem sikerült felszínre hozni.

Novemberben vettek három ilyen gépet

A cikkben azt is megjegyzik, hogy ez a géptípus Nagy-Britannia legdrágább és legmodernebb harci gépe, amely többek között képes függőlegesen is leszállni.

Az Russia Today korábban azt írta, hogy

a Brit Királyi Légierő novemberben vett három darab ilyen típusú gépet 100 millió fontért (43 milliárd forintért),

amivel összesen 24-re nőtt az ilyen gépeik száma, de folyamatosan érkeznek ilyen gépek, 2025-re már 48 ilyen géppel terveztek.

A HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó a brit haditengerészet zászlóshajója 2018. márciusától, ráadásul ezzel új kategóriával bővült a flottájuk, hiszen ez már egy ötödikgenerációs anyahajó.