Ideiglenesen Kamala Harris az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden kórházban

GettyImageRank2 Color Image Vertical POLITICS DIPLOMACY WASHINGTON, DC - APRIL 26: U.S. Vice President Kamala Harris participates in a virtual bilateral meeting with Guatemalan President Alejandro Giammattei at the Vice President’s Ceremonial Office at Ei
Kamala Harris
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök átmenetileg Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket. Az alelnök 85 percig volt az Egyesült Államok elnöke, amíg Bidenen béltükrözést hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

Erre azért volt szükség, mert az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtanak végre - jelentette be pénteken a Fehér Ház.

Az elnök egészségügyi vizsgálatával kapcsolatos részletes adatokat helyi idő szerint péntek délután teszik közzé. Az elnökön, aki szombaton ünnepli a 79. születésnapját, a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtják végre.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte:

Mivel Joe Bidenen a beavatkozást altatásban hajtják végre, ezért az alkotmány értelmében erre az időtartamra az elnök az alelnökre ruházza a jogköröket.

Ez legutóbb George W. Bush elnöksége idején történt meg, kétszer is: George W. Bush elnökön 2002-ben és 2007-ben ugyanezt a vizsgálatot végezték el.

Kamala Harris alelnök a saját irodájából látja el az elnöki feladatokat - közölte a Fehér Ház szóvivőnője.

Joe Biden az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, egészségi állapotával kapcsolatban folyamatosak a találgatások.

Frissítés: Azóta Joe Biden visszavette az elnöki pozíciót, 85 percig volt altatásban.