Hatalmas embercsempész hálózatot számoltak fel Calais közelében a francia hatóságok

Nagy Britannia, Határőrség, illegális migránsok, lélekvesztő
Az új tervezet értelmében sokkal szigorúbban kívánnak fellépni az illegális migránsokkal szemben Nagy Britanniában.
Vágólapra másolva!
A bűnbanda tagjai a La Manche csatornán keresztül csempészték át a migránsokat Franciaországból Angliába. A tagok iraki-kurd, román, pakisztáni és vietnami állampolgárok. A közel egy évig tartó nyomozás eredményeként tizenöt főt vettek őrizetbe, akik a part mentén lévő Grande-Synthe és egyéb települések migránstáboraiból fejenként 6000 euróért vitték át a bevándorlókat Franciaországból Nagy-Britanniában - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hatalmas embercsempész hálózatot számoltak fel a francia hatóságok az ország északi részén lévő Calais közelében.

Francaiországból rengeteg migráns próbál bejutni az Egyesült Királyságba. (illusztráció) Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A csaknem egy évig tartó nyomozás eredményeként tizenöt főt vettek őrizetbe, akik a part mentén lévő Grande-Synthe és egyéb települések migránstáboraiból

fejenként 6000 euróért vitték át a bevándorlókat Franciaországból Nagy-Britanniába.

A nyomozás csaknem egy évig tartott és több száz rendőr vett részt benne. A hatóságok nagy összegű, több mint 100 000 euró készpénzt és hamis papírokat is lefoglaltak a bandatagoknál tartott házkutatás során.

A történtekről beszámoló Le Figaro értesülései szerintvalóságos nemzetközi hálózatról van szó, mivel az embercsempészek iraki-kurd, román, pakisztáni és vietnami állampolgárok. A migránsokat a Calais környékén lévő táborokból toborozták és 40-60 fő befogadására képes mentőcsónakokon szállították őket a szigetországba a La Manche csatornán keresztül. A csempészéshez használt csónakok között volt olyan, amely Kínából érkezett, Törökországon és Németországon keresztül.

A lap információi alapján havonta négy fordulót tettek meg, amivel busás haszonra, mintegy hárommillió eurós nyereségre tettek szert a hálózat tagjai.

A La Manche csatornán történő illegális migráció egyre nagyobb méreteket ölt, az idén eddig több mint 20 ezren keltek át a két ország közötti tengeri útvonalon. Nigel Farage brit politikus Twitter-bejegyzése alapján a brit belügyminisztérium megerősítette, hogy csak szombaton 886 migráns érkezett az országba.

Az ügyre reagálva Gérald Darmanin francia belügyminiszter kiadott egy sajtóközleményt, melyben arról számol be, hogy megnövelik az eszközöket az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

A szöveg értelmében éjjel-nappal megnövelt létszámmal megfigyelés alatt tartják a partvidéket, hogy megakadályozzák az illegális átkeléseket és letartóztassák az embercsempészeket.

Folyamatosan dőlnek meg az illegális migrációval kapcsolatos napi rekordok a szigetországban. Forrás:AP

A Nagy-Britanniával való együttműködés keretein belül 11 millió euró értékben további felszereléseket és járműveket szereztek be, hogy minél hatékonyabban megfigyelés alatt tudják tartani az érintett 130 kilométeres partszakaszt Dunkerque és Somme között.

A járőröző rendőrök és csendőrök részére 100 jármű már úton van, kapnak Zodiac típusú felfújható csónakokat illetve quadokat is. A járművek közül húszat már leszállítottak és már használatban is vannak, a többi pedig decemberben és jövőre érkezik majd. Ezen kívül modern és nagy teljesítményű éjjellátó felszereléseket, hőkamerákat és reflektorokat is kapnak a rendőrök és csendőrök, továbbá olyan berendezéseket is, amelyek segítségével könnyebben tudnak egymással kommunikálni. Ezeket szintén a 2022-es év során szállítják majd le.